Satu Mare: Patronul pistolar trage cu acuzații în Poliție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul poliției se află chiar peste drum de motelul „La Conac”
Sediul poliției se află chiar peste drum de motelul „La Conac”

Răfuiala cu conotații interetnice de la motelul „La conac”din Botiz ia amploare. Patronul vrea să-i dea în judecată pe polițiștii care le-au propus procurorilor trimiterea sa în judecată.

Călin Aurelian Grigor, patronul motelului care și-a folosit pistolul cu bile în local  în timpul unui conflict cu Maczko Gabor, un cetățean maghiar pe care îl avea cazat la motel, amenință că va da în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare pentru modul în care a efectuat ancheta. Acesta afirmă că polițiștii l-au „executat” pentru că lucrau sub presiunea Ambasadei Ungariei la București.

De partea cealaltă, avocatul maramureșan Cristina Amzarescu Niță își apără clientul, susținând că acesta ar fi fost victima ultragiilor patronului.
Incidentul s-a produs în restaurantul motelului „La Conac” din comuna Botiz, județul Satu Mare, în 18 aprilie, la ora 4 dimineața. Potrivit poliției, scandalul a izbucnit pe fondul unor discuții în contradictoriu dintre patronul Călin Aurelian Grigor, care asigura serviciul de noapte în restaurant, și Maczko Gabor, de 59 de ani, un antrenor de ciclism din Ungaria sosit în județ la invitația unui ONG.

Poliția a finalizat ancheta și a înaintat dosarul către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare și a propus trimiterea în judecată a lui Călin Grigor pentru amenințare și uz de armă neletală. Potrivit IPJ, patronul avea permis de port-armă. Dosarul este, din 27 mai, pe masa procurorilor, care nu s-au pronunțat până în prezent.

Versiuni contradictorii

Cristina Amzarescu Niță, avocatul lui Maczko, a declarat pentru Adevărul că din declarația dată la poliție de clientul pe care-l reprezintă reiese că patronul l-ar fi atacat verbal pe Maczko întrucât vorbea în local în limba maghiară iar ulterior, după ce Maczko l-a avertizat pe patron că va chema poliția, Călin Grigor a scos arma și a tras în direcția lui. „Clientul meu a părăsit localul cu senzația că a fost vorba de o armă letală și că glonțul i-a trecutla cinci centimetri de ureche” a declarat avocata. 

Patronul motelului susține că agresorul a fost de fapt Maczko, care se cazase împreună cu o tânără de 24 de ani, născută în comuna sătmăreană Agriș și stabilită la Budapesta, prezentă și ea în restaurant la momentul producerii incidentului. Grigor a declarat pentru Adevărul că Maczko, pe care l-a mai cazat în compania aceleiași tinere de mai multen ori în ultimii ani, i-a adresat jigniri timp de o oră, a înjurat localul, România, după care a sărit la bătaie și l-a atacat. „M-a lovit de mai multe ori cu piciorul la splină, iar eu am scos arma.  Am tras un foc în aer ca să audă Poliția, sediul lor este peste drum de pensiune” a declarat Grigor.   

Potrivit declarațiilor avocatei Niță, Maczko Gabor a sesizat Consulatul Ungariei acuzând faptul că organele de cercetare penală trenează finalizarea anchetei. Poliția și Parchetul neagă însă acuzațiile. „Am trimis dosarul la procurori în a doua jumătate a lunii mai cu propunere de trimitere în judecată. A trecut mai puțin de o lună, nu s-a trenat nimic” a declarat inspectorul principal de poliție Ana Mălăescu Lăpuștea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare. Procurorul Gabriela Pop, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului afirmă că dosarul a intrat în Parchet în data de 27 mai și că procurorul de caz urmează să se pronunțe în curând asupra oportunității trimiterii în judecată.

Patronul susține că a fost pus sub acuzare la presiunea Ambasadei Ungariei

Grigor afirmă că îi va da în judecată polițiști pentru modul în care au instrumentat cazul. ”Am înaintat o plângere penală împotriva celor cinci polițiști din postul de poliție comunal pentru modul în care au efectuat ancheta. Pe mine m-au audiat doar la 3 săptămâni după incident, în vreme ce poziția cetățeanului  maghiar a fost luată în dimineața de 18 aprilie. În plus, polițiștii i-au audiat împreună, și pe el, și pe pipița cu care era, nu i-au despărțit, așa că și-au pus povestea la punct” afirmă Grigor.
Patronul a mai declarat că va invoca în instanță legitima apărare. „Am fost trimis în judecată deși mă aflam în legitimă apărare pentru că e modul lui de a distrage atenția de la faptul că a venit aici cu o tânărucă de 24 de ani. Poliția a finalizat rapid ancheta pentru că au lucrat sub presiunea Ambasadei Ungariei la București, mi-au confirmat-o chiar polițiștii din comună, care mi-au zis că s-a sunat la poliție de la Ambasadă” a afirmat patronul motelului.
Acesta intenționează să convoace o conferință de presă. ”Vă voi dovedi că nu sunt xenofob, că la mine în pensiune au stat în două rânduri ziariști maghiari de la Duna TV, am cazat un consul al Ungariei și m-a felicitat Tokes Laszlo pentru ce am făcut cu fostul conac, care este evaluat acum la 1.000.000 de euro. Treaba asta trebuie să se încheie odată pentru totdeauna” a mai declarat patronul. 

Uzanța impune notificarea reprezentanței diplomatice

Procedura standard a poliției în cazul cetățenilor străini implicați în incidente de natură penală pe teritoriul României le impune polițiștilor notificarea imediată a Biroului pentru Străini de pe raza județului în care s-a produs incidentul. Biroul sesizează apoi Oficiul Român pentru Imigrări, care anunță mai departe Ambasada sau, în lipsa ei, reprezentanța consulară a țării de proveniență a cetățeanului.  Purtătorul de cuvânt al poliției a afirmat că uzanța s-a respectat întocmai.      

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite