Ortopedia, sufocată de sătmărenii cu fracturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de sătmăreni suferă zilnic fracturi
Zeci de sătmăreni suferă zilnic fracturi

Medicii ortopezi de la Spitalul Judeţean Satu Mare abia fac faţă numărului mare de pacienţi care se prezintă pentru consultaţii, cu fracturi, entorse şi dislocări ale membrelor. Zilnic, aproape 100 de persoane, adulţi şi copii, aşteaptă zeci de minute la rând pentru a primi tratament.


Conform medicului şef al secţiei de Ortopedie, Virgil Aniţaş, 60 de adulţi sunt consultaţi zilnic. La această cifră se mai adaugă încă 40 de copii care prezintă diferite fracturi. „Este aglomeraţie mare în această perioadă. Avem multe solicitări şi abia facem faţă. În mod normal, în cele şase ore de program ar trebui să consultăm 26-28 de persoane, conform normelor Casei Judeţene de Sănătate. În schimb, solicitările la adulţi sunt duble“, a declarat Virgil Aniţaş.

Gheţuşul, principala cauză a fracturilor

Temperaturile scăzute din ultima perioadă şi gheţuşul care s-a format pe trotuarele din Satu Mare au făcut ca numărul persoanelor care se prezintă la secţie de ortopedie să crească. „Iarna, gheaţa de pe trotuare ne dă bătăi de cap, iar vara oamenii ajung aici după ce cad din copaci“, a mai spus Virgil Aniţaş.În această dimineaţă, aproape 40 de persoane stăteau la rând pentru o consultaţie. Printre aceştia se afla şi o fată care şi-a fracturat mâna. „Nu am fost atentă şi am căzut pe gheaţă “, a declarat Diana Pop, o tânără de 12 ani.

Timpi de aşteptare mai mari

Numărul mare de pacienţi duce şi la creşterea timpilor de aşteptare. „Stau de aproximativ o oră aici, numai pentru o consultaţie. Am căzut în urmă cu câteva săptămâni, iar acum am venit pentru un nou tratament. Este foarte aglomerat, iar din acest motiv trebuie să aşteptăm mai mult“, a declarat Viorica Mândruţ, de 55 de ani, din Satu Mare.Cei patru medici ortopezi nu reuşesc să facă faţă solicitărilor. „Oamenii trebuie consultaţi, trimişi la radiografie, apoi dacă este cazul, le montăm ghips. Numai ieri, medicii ortopezi au avut peste 100 de pacienţi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite