Satu Mare: (Video) Octavian Bud: „Păunescu a fost ca un zeu pentru noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai apreciaţi folkişti sătmăreni, Octavian Bud, deplânge moartea poetului care l-a descoperit ca artist. Sătmăreanul Mircea Florian, considerat părintele folkului românesc, a fost cel care, alături de Adrian Păunescu, a înfiinţat Cenaclul Flacăra.

CITIŢI ŞI:

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)


Moartea poetului Adrian Păunescu a provocat tristeţe în inimile artiştilor sătmăreni.  „Este o mare pierdere. A fost cel mai mare poet de dragoste, dar şi social, în acelaşi timp. Cenaclul Flacăra a fost o rampă de lansare pentru noi, folkiştii. Fenomenul creat de Păunescu a fost un «Woodstock» de după «cortina de fier». A fost un  nonconformist dedicat poeziei, iar noi l-am iubit. A fost un zeu pentru noi“, spune, mâhnit, Octavian Bud.


Folkiştii sătmăreni Octavian Bud şi Gheorghe Molnar, deplâng moartea poetului

image



Video - Cenaclul Flăcara - Adrian Păunescu, Octavian Bud




Un fenomen artistic unic

Cunoscutul folkist îşi aminteşte cum a fost descoperit de către poetul Adian Păunescu. „În 1977 a venit în Satu Mare cu emisiunea „Antena vă aparţine!». Aceea a fost rampa de lansare pentru foarte mulţi folkişti sătmăreni. Ulterior au venit şi turneele, iar din 1983, alături de regretatul Emilian Onciu, eram membri supleanţi în cenaclul «Flacăra»“, îşi aminteşte Octavian Bud. Acesta mai spune că, fenomenul creat de Păunescu reprezenta o supapă, o gură de aer proaspăt într-un regim asupritor. „Se umpleau stadioanele, era un adevărat fenomen, iar acest lucru crea o supapă şi o descătuşare în monotonia şi tristeţea de atunci. Melodiile pe care le cântam în concerte erau fredonate de mii de oameni. Ceea ce se întâmpla atunci încă nu a fost depăşit de vreun fenomen artistic din România“, mai spune Octavian Bud.



„A adus folkul pe scenă“
Tot în 1977, folkistul sătmărean Gheorghe Molnar a început colaborarea şi concertele alături de Adrian Păunescu, cu grupul de folk „Ceteatea“. „Rămâneam uimiţi cum, în timpul concertelor scria în câteva minute poezii cu caâte şapte strofe şi le recita. Era un spectacol al poezei, a fost un adevărat fenomen. Prin concertele de mare anvergură pe care le organiza, el de fapt a adus folkul pe scenă, pentru că, până la Păunescu, folkul era  marginalizat“, afirmă Gheorghe Molnar. Acesta mai spune că foarte mulţi artişti sătmăreni au făcut parte din Cenaclul Flacăra.

Sătmăreanul care a „aprins Flacăra“
Artistul Mircea Florian este primul sătmărean care a colaborat cu Adrian Păunescu, fiind unul dintre iniţiatorii Cenaclului Flacăra. „Ne cunoscusem deja în 1969, iar în 1971, eram amândoi membri ai Cenaclului «Luceafărul». Într-un cerc restrâns de studenţi, ne-am dorit să creăm o mişcare care să-i reunească pe oamenii interesaţi de poezie şi muzică. Astfel a luat naştere Cenaclul Flacăra“, îşi aminteşte artistul Mircea Florian,  recunoscut drept iniţiatorul fenomenului folk în România. 

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă în această dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale şi hepatice. Doctorul Ştefan Brădişteanu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a spitalului, a declarat, în această dimineaţă, că inima poetului a încetat să mai bată la ora 7.15.

Octavian Bud alături de Adrian Păunescu
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite