Satu Mare: Nuntă cu peste 2.000 de invitaţi la Racşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nunta va dura trei zile, iar mirii vor purta două rânduri de haine de sărbătoare, un rând pentru nunta oşenească şi un altul pentru nunta domnească. Nunta tradiţională de azi se va încheia târziu în noapte cu o discotecă în aer liber, unde invitaţii vor dansa pe muzica electronică mixată la platane de DJ-ul Chris Mayer.

Nunta anului la Satu Mare se ţine în acest weekend în comuna Racşa. Peste 2.000 de nuntaşi sunt invitaţi la petrecerea care va ţine până duminică. Maria Betea, fiica primarului din Racşa, se căsătoreşte cu Gavril Măgurean, fiul preotului din sat. Nunta va dura trei zile iar mirii vor purta două rânduri de haine de sărbătoare, un rând de haine pentru nunta oşenească şi un altul pentru nunta domnească.

Costum tradiţional de peste 10.000 de lei
Tradiţia din Ţara Oaşului spune că mirii trebuie să poarte la nuntă atât haine oşeneşti cât şi haine moderne. Pentru nunta de azi, cea tradiţională, care a început la ora 12.00, mirii au îmbrăcat costume tradiţionale lucrate manual pentru care au cheltuit peste 12.500 de lei. „Pentru hainele mele plătit aproape 10.000 de lei, iar pentru cele ale viitorului meu soţ am plătit aproximativ 2.500 de lei. Numai clopul a costat 1.000 de lei“, a declarat mireasa.
Nunta tradiţională de azi se va încheia târziu în noapte cu o discotecă în aer liber, unde invitaţii vor dansa pe muzica electronică mixată la platane de DJ-ul care colaborează cu Connect-R, Chris Mayer. Tarifele pentru interpreţi şi DJ-I depăşesc 15.000 de euro.

Circa 6 ore durează împletitul părului într-o ţesătură complexă la care lucrează câte două persoane simultan

image

Coada miresei, element original la nunţi
Elementul original la nunţile oşeneşti îl constituie şi în ziua de azi coada miresei. „Părul este împletit în peste 100 de şuviţe. Se realizează un fel de ţesătură care se împodobeşte mai apoi cu mărgele şi cununa specifică zonei. La împletitul părului lucrează câte două femei şi durează 6-7 ore“, a declarat etnograful Remus Vârnav, directorul Muzeului Ţării Oaşului.
Remus Vârna a mai precizat că oşenii îşi păstrează parţial din obiceiurile de nuntă. „Pe vremuri, nunţile începeau joia şi ţineau până duminica. Acum, oamenii s-au angajat şi nu au timp de nunţi în timpul săptămânii. Nunţile se ţineau atât la casa mirelui, cât şi a miresei. În ziua de azi se păstrează obiceiurile cu stegarii care invită lumea la nuntă şi cu ceteraşii care cântă la nunţi. În Ţara Oaşului se păstrează cu sfinţenie datoria de familie. Eşti dator să răspunzi la nunţi“, a mai precizat etnograful.

Acesta mai spune că nunta în Ţara Oaşului are caracter spectacular. Mirii sunt trataţi ca nişte personaje de basm, chiar dacă după eveniment familiile se certau la cuţite pentru zestre care consta, în cele mai multe cazuri, din terenuri. La nunta de mâine mireasa va purta o rochie de 1.000 de euro, iar mirele un costum de 2.500 de lei. Familiile mirilor au pregătit bucate şi au sacrificat zeci de porci, tauri şi sute de găini.    

Cifre: Peste 50.000 de euro au cheltuit familiile mirilor cu pregătirile pentru nuntă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite