Satu Mare: Morgen, primul film prezentat la Carei în 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula este prezentată la Carei în cadrul unui turneu făcut în oraşele în care nu există cinematografe. Morgen a câştigat luna trecută premiul special al Festivalului de Film de la Locarno (Elveţia).

„Morgen“ este primul film care rulează la Carei în ultimii cinci ani. „Am mai avut astfel de proiecţii în oraş, dar cred că au trecut cinci ani de la ultima. Pentru noi este o onoare să avem acest film la Carei. „Morgen” va rula astăzi de două ori în sala festivă a Casei Comunitare Sfântul Ladislau, fostul Club 9 Mai. Prima sesiune de vizionare este dedicată elevilor şi va începe la ora 17.00, preţul unui bilet fiind de 3 lei. Cea de a doua sesiune, rezervată adulţilor, începe la ora 19.00, preţul unui bilet fiind de 5 lei”, a declarat Bogdan Georgescu, directorul Casei de Cultură a municipiului Carei.

Poveste de prietenie

Filmul prezintă prietenia dintre un român, Nelu, interpretat de actorul András Hatházi, şi un cetăţean kurd, Behran, interpretat de Yilmaz Yalcin, care vrea să ajungă la fiul său în Germania. Nelu, de 40 de ani, lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta, un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la serviciu, iar seara se întoarce acasă. El trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului.
Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal şi care îi oferă bani ca să îl ajute. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice Behran, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa mâine (morgen). Filmul are o durată de 100 de minute.
„Nu doar careienii sunt aşteptaţi la film. Toată lumea este binevenită”, precizează Bogdan Georgescu.

Turneu prin oraşele fără cinematografe

Filmul „Morgen“ este proiectat la Carei în cadrul unui turneu de promovare în oraşele fără cinematografe. „Este un turneu de promovare a filmului. Noi nu avem cinematograf de aproximativ 10 ani. Clădirea în care funcţiona acesta s-a prăbuşit”, a mai spus Bogdan Gerogescu.
Pelicula „Morgen“ a câştigat luna trecută premiul special la Festivalul de Film de la Locarno (Elveţia). Regizorul filmului, Marian Crişan, a mai câştigat, în 2008, la Cannes, trofeul „Palmes D’Or” pentru scurt-metraj cu o altă producţie, „Megatron“.

Citat: Am mai avut astfel de proiecţii în oraş, dar cred că au trecut cinci ani de la ultima.
Bogdan Georgescu, directorul Casei de Cultură


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite