Satu Mare: Masă mai sănătoasă de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Talpoş cumpără strictul necesar pentru că are pensie mică
Maria Talpoş cumpără strictul necesar pentru că are pensie mică

Sute de persoane au cumpărat astăzi produse tradiţionale pentru masa de sărbători de la târgul deschis la Casa de Cultură a Sindicatelor. Produsele din carne de porc preparate în gospodării sunt preferate celor din magazine.

Sute de persoane au vizitat încă de dimineaţă târgul de produse tradiţionale deschis ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor. 39 de comercianţi din tot judeţul şi-au expus marfa preparată acasă.
„Am adus mezeluri preparate de familia Moiş de la Moişeni. Vindem cârnaţi proaspeţi şi afumaţi, caltaboşi şi slănină, produse obţinute de la porcii pe care-i creştem în jurul casei. Preţul nu este cu mult diferit faţă de cel din magazine, însă calitate este alta. Cu toate acestea, sătmărenii cumpără în cantităţi mai mici, din cauza lipsei de bani“, spune Ana Moiş, producător de la Moişeni.
Producătorii de vinuri şi palincă spun că au adus produse originale de calitate la preţ mult mai bun decât cel din magazine. Vinul făcut acasă de gospodari se vinde cu 10 lei litrul.
Fără porc de sărbători
Mulţi cumpărători în vârstă preferă să cumpere caltaboşi, slănină, şuncă şi cârnaţi de la târg din simplul motiv că reducerea pensiilor le-a tăiat şi bugetul de sărbători.
„Anul acesta nu am tăiat porc pentru că pensia e foarte mică şi nu ne permitem. Am venit însă la târg să cumpărăm produse tradiţionale pentru că sunt mult mai sănătoase“, spune Maria Talpoş, pensionară. „Cumpărăm strictul necesar de la târg şi de la piaţă. Astfel vom avea o masă mai sănătoasă, chiar dacă nu atât de plină“, spune Iosif Waldorf, pensionar.
Preţuri bune, raportate la calitate
Cele mai vândute produse din târg sunt caltaboşii, cârnaţii, caşcavalul, pâinea de casă, vinul şi ţuica. Preţurile la produse: 1 kg caşcaval costă 20 de lei, 1 kg de brânză de burduf 15 lei, 1,2 kg de pâine costă 3 sau 4 lei, 1 kg de cârnaţi proaspeţi costă de la 17 la 30 de lei, cei afumaţi de la 22 la 40 de lei, caltaboşii costă între 14 şi 20 de lei kilogramul.
Târgul va funcţiona până joi inclusiv, între orele 10.00 şi 17.00, urmând ca, în acelaşi interval orar, sătmărenii să poată face cumpărături şi pentru masa de Revelion în perioada 28 - 30 decembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite