Satu Mare: La un an de la incendiu, detectoarele lipsesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Maternitatea din Satu Mare nu sunt nici acum detectoare de fum şi gaze, deşi un incendiu a afectat unitatea în urmă cu un an. Conducerile spitalelor susţin că nu există fonduri pentru dotarea cu aparate de avertizare sau pentru efectuarea de reparaţii la sistemele electrice.

Autorităţile nu au luat nici o măsură de avertizare în caz de incendiu la Maternitatea din Satu Mare, deşi, în urmă cu un an, flăcările au cuprins magazia secţiei, din cauza unui scurt-circuit electric.

În seara zilei de 18 iunie 2009, 28 de bebeluşi şi 37 de mămici au fost evacuaţi de urgenţă şi transferaţi în secţia de ginecologie. Chiar dacă priza defectă de la care au izbucnit flăcările a fost înlocuită, până acum nu au fost instalate detectoare de fum. „Defecţiunea la priza care a produs scurt-circuitul a fost remediată imediat. Nu îmi amintesc dacă în secţie era pe atunci detector de fum“, a declarat colonelul Iulian Burz, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare. Magazia a fost igienizată şi zugrăvită în două zile. „Au ars nişte materiale din magazie, însă, cu ajutorul personalului medical care era de serviciu, am reuşit în timp record să evacuăm bebeluşii şi mămicile“, susţine Paula Mare, fostul manager al Spitalului.

Adrian Ciobanu, managerul actual al Spitalului Judeţean Satu Mare, de care aparţine maternitatea, susţine că lipsa fondurilor este motivul pentru care nu s-au instalat detectoare în secţie.

Spitalul din Carei are detectoare de gaze şi fum
Un singur spital din judeţul Satu Mare, cel din Carei, are detectoare de gaze şi fum. Restul unităţilor, verificate ieri de comisia formată din specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai ISU, nu au astfel de detectoare, iar instalaţiile electrice funcţionează cu deficienţe. „Spitalul din Carei este o unitate mai nouă. Când s-a instalat centrala termică s-au pus şi detectoarele de gaze şi fum, aceste instalaţii fiind prevăzute în proiect. Restul spitalelor verificate până în prezent nu au aceste detectoare, nici măcar avertizoare pentru concentraţiile de gaze din încăperile cu substanţe periculoase“, a declarat Carmen Guleş, directorul DSP. Alte deficienţe constatate în cadrul verificărilor au fost coşurile necurăţate de evacuare a gazelor şi fumului şi prize fixate necorespunzător în pereţi. Unităţile spitaliceşti au termen două zile pentru a-şi rezolva problemele, în caz contrar vor fi sancţionate. În data de 19 august, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a solicitat Ministerului Sănătăţii aproximativ 100 de detectoare optice de gaze şi fum.

Citat: 28 de bebeluşi au fost evacuaţi din cauza incendiului produs în 18 iunie la Maternitate

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite