Satu Mare: Îşi dublează veniturile cu orele afterschool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La afterschool vin copiii ai căror părinţi lucrează şi nu au cu cine să rămână
La afterschool vin copiii ai căror părinţi lucrează şi nu au cu cine să rămână

Cadrele didactice din şcolile generale reuşesc să îşi dubleze veniturile prin programele de tip afterschool. „Afacerea“ pare a fi una profitabilă atât pentru şcoli, care încasează 20% din venituri, dar mai ales pentru învăţători, care îşi suplimentează astfel veniturile diminuate de criză.

Între 7,5 şi 10 lei pe zi pentru fiecare elev încasează învăţătoarele care participă la programe de tip afterschool, organizate între orele 12.00 şi 15.00. La un calcul simplu, o învăţătoare poate încasa lunar chiar şi 2.700 de lei în plus pe lângă salariu, dacă la programul afterscool participă în medie câte 15 elevi. „Părinţii ne plătesc câte 9 lei pe zi pentru aceste ore, iar noi avem de achitat 20% către şcoală, dar şi impozite şi alte contribuţii. Eu am în medie câte 10 elevi pe zi, mă ajută financiar, dar este şi o muncă în plus. Programul afterschool este o colaborare dintre noi şi părinţi, nefiind susţinut Ministerul Educaţiei“, spune Lia Stan, învăţătoare în cadrul Şcolii Generale „Grigore Moisil“.
Banii pe care şcolile îi încasează din programele afterschool sunt cuprinşi în bugetul de cheltuieli. „Este un sistem din care toată lumea are de câştigat. Este drept că vorbim de acei părinţi cu venituri peste medie care îşi permit aceste costuri, însă elevii beneficiează de o pregătire suplimentară coordonată. Este important şi pentru învăţători, mai ales debutanţii care câştigă câte 630 de lei. Unele învăţătoare câştigă bani frumoşi. Dacă au un număr suficient de elevi, veniturile lor lunare se dublează“, spune Constantin Voicu, directorul Şcolii Generale „Grigore Moisil“. „Vă daţi seama că e un lucru bun şi pentru copii. Aceştia nu au cu cine să stea acasă până părinţii îşi termină serviciul, iar decât să umble pe străzi, aici îşi fac temele, învaţă să socializeze, să se comporte“, spune Silvia Lucaciu, învăţătoarea clasei a I-a C de la şcoala „Grigore Moisil“.
Programul „step by step“, desfiinţat
Părinţii sunt mulţumiţi de acest sistem, în pofida costurilor. „Pot să spun că sunt mulţumită de serviciile doamnei învăţătoare. Noi plătim 7,5 lei pe zi şi 2,5 pentru mâncare”, susţine Diana Marc, funcţionar public, mama unui copil de la „Grigore Moisil“. „Am venit din străinătate şi copilul este doar de o săptămână aici. Încă nu pot să îmi dau cu părerea despre servicii, asta vom vedea mai încolo. Plătim 100 de lei pe săptămână şi 5 lei la mâncare pe zi“, spune o mamă casnică, Georgeta Pop.
Sistemul afterschool ia amploare după desfiinţarea de anul acesta a programelor de tip „step by step“. „Din acest an nu s-a mai finanţat pentru clasele I programul «step by step» şi asta pentru că acesta se desfăşura doar în unele şcoli. Sperăm ca în anii viitori să se gândească un sistem unitar, pentru toate şcolile. Până atunci, rămâne ca părinţii şi cadrele didactice să stabilească, la înţelegere, dacă şi cum organizează programele afterschool“, spune Mariana Popa, inspectorul şcolar general al judeţului Satu Mare. „Anul acesta nu s-au finanţat programele «step by step» pentru clasele I. Vom introduce şi noi acest sistem dacă părinţii consideră că îşi permit plata acestor ore de afterschool“, explică Maria Reis, directoarea Liceului Teoretic German „Johann Ettinger“ din Satu Mare.
Citat:
"Eu am în medie câte 10 elevi pe zi, mă ajută financiar, dar este şi o muncă în plus", Lia Stan, învăţătoare la Şcoala Generală „Grigore Moisil“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite