Satu Mare: Indiferenţi la plata online a taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cinci ani, doar 300 din cei 80.000 de contribuabili sătmăreni au încercat sistemul de plăţi online la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale. Dan Mirel, şeful Biroului Executare Silită din cadrul DITL spune că oamenii  sunt dezinteresaţi să ţină pasul cu tehnologia.

Doar 0,375% din contribuabilii sătmăreni s-au înregistrat pentru a efectua plăţi online prin sistemul informatic de plată al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL).
„Principalul motiv pentru care sătmărenii, şi românii în general, refuză să avanseze cu tehnologia este incultura, faptul că băncile la care au cont percep comisioane şi pentru că mulţi din generaţiile a II-a şi a III-a nu vor să aibă de a face cu tehnologia“, spune Dan Mirel.
Tot mai puţine plăţi
Deşi sistemul funcţionează simplu, abia 300 de localnici au solicitat DITL cod unic de acces în cei cinci ani de când funcţionează sistemul, deşi acesta nu costă nimic.
„Cei care şi-au dorit să încerce sistemul de plăţi online au depus cereri pentru a primi codurile unice prin care să-şi acceseze contul. Tot ce trebuiau să aibă este un cont bancar prin care să efectueze plăţile. Cu toate acestea, la ora actuală abia avem circa 500 de plăţi efectuate, iar numărul scade de la un an la altul. Dacă în primul an s-au efectuat 200 de plăţi, în următorii ani numărul tranzacţiilor a scăzut“, mai spune reprezentantul DITL.
Cu toate că dezinteresul e din ce în ce mai mare, Dan Mirel spune că nu vor renunţa la program, pentru că el oricum nu a costat nimic. Din contră, ei vor ca pe viitor să realizeze colaborări cu diferite bănci pentru a populariza sistemul de plăţi online. „Nu ne-a costat nici implementarea programului, şi nu costă nici întreţinerea lui, pentru că firma care se ocupă în general cu întreţinerea sistemul informatic al DITL a efectuat procedurile“, explică şeful DITL.
Nu au încredere în sistem
Deşi de 5 ani funcţionează sistemul şi oferă posibilitatea sătmăreilor să nu se deplaseze, totuşi mulţi nu riscă să-şi efectueze plăţile din lipsă de încredere.
„Nu ştiam că se pot plăti taxele şi impozitele online, dar oricum nu aş încerca, pentru că nu am experienţe pozitive cu sistemul informatic românesc. Am mai păţit-o cu o factură telefonică şi după mi-a venit înştiinţare că nu a fost plătită factura. Nu mai am încredere în niciun sistem informatic românec, pentru că mereu se întâmplă ceva şi banii nu ajung la destinaţie“, spune Ovidiu Creţu, 31 de ani, inginer.
„Sincer, prefer să mă deplasez până la finanţe într-un interval orar când nu e aglomerat decât să plătesc prin sistem electronic şi să nu stau liniştită. Niciodată nu se ştie unde se virează banii“, spune Magdalena Sabău, 48 de ani, funcţionar public.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite