Satu Mare: Iau împrumut ca să-şi plătească facturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terezia Turţi ia împrumut pentru a-şi plăti facturile de gaz
Terezia Turţi ia împrumut pentru a-şi plăti facturile de gaz

Aproape 600 de pensionari au cerut în ultima lună împrumuturi ca să se aprovizioneze cu lemne sau să îşi plătească facturile la gaz. Sumele împrumutate de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au crescut cu 20% în luna septembrie 2010 faţă de perioada similară din 2009.

Pensionarii solicită sume tot mai mari de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). „Faţă de luna septembrie a anului trecut a crescut valoarea împrumuturilor, deşi numărul solicitărilor a scăzut. Dacă anul trecut în septembrie 617 pensionari au luat împrumut o sumă de 873.550 lei, anul acesta 598 de membri au împrumutat 1.006.910 lei”, spune Lucian Marişca, directorul CARP.
Bani pe medicamente şi facturi
Cei mai mulţi pensionari spun că nu le ajung banii pentru tratament şi plata facturilor. „Nu ne ajung banii de nimic. Abia îmi pot plăti facturile vara, când nu trebuie pornită încălzirea, ce să mai zic de perioada iernii. Chiar ieri am adus ultima rată pentru un alt împrumut, iar astăzi trebuie să cer din nou bani pentru că vine iarna şi nu ne ajung banii de încălzire”, spune Terezia Turţi, o pensionară din Satu Mare. Femeia a solicitat conducerii CARP acordarea sumei maxime de împrumut: 3.000 de lei. Ea spune că din pensia de 1.000 de lei, 400 îi cheltuie pe medicamente, iar restul nu îi ajung pentru facturi şi mâncare. „De la cine să cerem ajutor? Copiii noştri au şi ei copii de crescut, nu ne putem aştepta să ne mai ajute şi pe noi în vremuri de criză”, mai spune pensionara.
Cu cele mai mari probleme financiare se confruntă însă pensionarii cu venituri lunare de sub 500 de lei. „Am venit să iau împrumut pentru soţul meu, care este bolnav. Are o pensie mizerabilă, de numai 420 de lei, din care nicicum nu putem trăi. Chiar dacă eu am salariu, nu ne ajung banii. Vine iarna şi trebuie să luăm împrumut să nu murim de frig”, spune Margareta Meinhart, o pensionară din Ardud.
Îşi ajută copiii
Directorul CARP spune că în lunile septembrie şi octombrie cei mai mulţi pensionari iau împrumuturi pentru plata facturilor mari la gaz, pentru a se aproviziona cu lemne sau chiar pentru a-şi ajuta copiii. „Avem foarte multe cazuri în care pensionarii se împrumută pentru propriii copii, pentru ca aceştia să nu apeleze la bănci unde comisioanele sunt mult mai mari”, spune directorul Lucian Marişca.
Cifre
1 milion de lei este valoarea împrumuturilor acordate în septembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite