Satu Mare: Hainele lui Pintea, expuse la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arme şi obiecte de îmbrăcăminte din secolul al XVIII-lea sunt expuse la Muzeul de Artă din Satu Mare. Obiectele prezentate în expoziţia „300 de ani de la Pacea de la Satu Mare“ provin din cinci muzee din ţară şi din străinătate.

Expoziţia „300 de ani de la Pacea de la Satu Mare“, organizată de Muzeul Judeţean şi Direcţia Muzeelor din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, este deschisă în fiecare zi, între orele 9.00 şi 15.00. Printre exponatele datate din secolul al XVIII-lea, aduse de la cinci mari muzee din ţară şi străinătate, se numără articole de îmbrăcăminte aparţinând lui Pintea Viteazul, episcopului Atanasie Anghel şi lui Miklos Bannfy, Steagul Pro Libertatea folosit în timpul răscoalei de acum 300 de ani, cartea cu membrii armatei lui Rakoczi, diferite manuscrise, armament şi muniţii. Conform muzeografilor sătmăreni, cele mai reprezentative exponate sunt Steagul Pro Libertatea şi vestimenaţia episcopului Anghel Atanasie.
Pentru transportul şi amenajarea expoziţiei, muzeografii sătmăreni şi cei maghiari au muncit mai mult de două săptămâni. Exponatele au fost aduse de la Muzeele Judeţene Satu Mare, Baia Mare şi Cluj-Napoca. De asemenea, o parte a obiectelor provin de la Muzeul Militar Budapesta şi de la Muzeul din Nyiregyhaza.
Muzeul de Artă din Satu Mare a fost ales ca gazdă a expoziţiei pentru că, în urmă cu 300 de ani, aici s-a semnat tratatul de pace. „Acest vernisaj s-a realizat în cadrul unui proiect transfrontalier, iar locul a fost special ales pentru că, în secolul al XVIII-lea, pe amplasamentul Muzeului de Artă exista un loc de rugăciune al catolicilor. În acest loc a fost semnat tratatul de pace acum 300 de ani“, spune Paula Virag, muzegraf sătmărean.
Obiectele lui Pintea, dezvăluite publicului
Pintea Viteazul, pe numele său adevărat Grigore Pintea, era fiul unui respectat nobil din apropierea Clujului, om bine instruit, vorbitor de limbi străine. Pintea a fost căpitan în armata lui Francisc Rakoczi al II-lea. Acţiona de ani buni în sprijinul populaţiei şi în dispreţul nobilimii. Pintea a sfârşit tragic, împuşcat de un soldat din armata habsburgică. La Muzeul de Artă sunt expuse multe dintre hainele şi obiectele sale personale, cum ar fi cămaşa de zale, plosca, şaua din lemn, buzduganul, sabia sau pistolul cu care Pintea mergea la război.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite