Satu Mare: Haine populare maghiare la Târgul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bagameri Aniko a conceput în doi ani rochia pe care a adus-o la Târgul din Satu Mare.
Bagameri Aniko a conceput în doi ani rochia pe care a adus-o la Târgul din Satu Mare.

O croitoreasă din Nyiregyhaza, Ungaria, a adus peste 100 de modele de haine populare spre vânzare la Târgul Meşteşugăresc de Crăciun. Meşterii populari şi-au amenajat standurile în centrul oraşului cu ocazia celui de-al doilea târg meşteşugăresc organizat de Asociaţia Poarta de Aur în acest an.

Bagameri Aniko, designer vestimentar, croitoreasă şi comerciant în acelaşi timp, a adus peste 100 de articole de îmbrăcăminte şi accesorii, fiind prima expoziţie cu vânzare la care participă în judeţul Satu Mare. „Am venit din Nyiregyhaza cu articole vestimentare unice, concepute şi confecţionate de mine. Sunt haine populare ungureşti care păstrează tradiţia şi, în acelaşi timp, se adaptează şi secolului XXI”, spune artista.
Ţinutele populare sunt concepute astfel încât să se adapteze oricărei vârste, de la copii, tineri şi până la vârstnici. „Toate ţinutele se pot purta indiferent de ocazie. Dacă accesorizezi cu un şir de perle şi nişte cercei se pot purta la nuntă sau baluri, iar dacă pur şi simplu îţi iei un coşuleţ în mână poţi ieşi la cumpărături în piaţă”, spune Bagameri Aniko.
Modele concepute în doi ani
Designerul spune că aceste ţinute sunt concepute şi realizate 100% manual şi că majoritatea sunt comandate de către grupuri de dansatori de muzică populară, dar şi de persoane fizice care ţin încă la tradiţie. „Foarte multe femei poartă aceste ţinute în zona noastră, iar din câte am observat şi sătmărenilor le plac. Aproape fiecare femeie se opreşte şi se minunează, însă nu mulţi îndrăznesc să şi cumpere”, mai spune comerciantul.
Toate ţinutele, indiferent de model, sunt confecţionate din bumbac, asociat uneori cu dantelă. „Nu îmi ia foarte mult timp să le cos efectiv, ci mai degrabă să le „visez”. Am modele la care am lucrat săptămâni şi luni întregi, dar am şi o haină foarte cotată la care am lucrat 2 ani ca să fie perfectă”, susţine Bagameri Aniko.
Hainele concepute de ea costă, în funcţie de model, între 30 şi 300 de lei.
Programul târgului
Târgul Meşteşugăresc de Crăciun va fi deschis până în 23 decembrie pe Aleea Coposu, zilnic, de la ora 10.00 până la 19.00, iar în weekend până la orele 16.00-17.00, în funcţie de vreme.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite