Satu Mare: Gunoiul selectat se colecteză la grămadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Satu Mare există doar trei puncte amenajate, închise, de colectare a gunoiului
În Satu Mare există doar trei puncte amenajate, închise, de colectare a gunoiului

Un proiect al administraţiei locale obligă sătmărenii să îşi selecteze gunoiul, însă colectarea se va face în aceleaşi containere. Cartierele din Satu Mare vor avea doar la finalul lui 2011 puncte de colectare selectivă a gunoiului menajer.


CITEŞTE ŞI Gunoiul eco, o raritate în Satu Mare

Problema implementării sistemului de colectare selectivă a deşeurilor în municipiul Satu Mare rămâne în continuare nerezolvată. Consiliul Local a refuzat anul trecut investiţia Florisal, de circa 2 milioane de lei, destinaţi construcţiei celor aproape 200 de puncte de precolectare în cartiere. Astfel că, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor va fi făcut din bugetul local, pe parcursul anului viitor.

Selectare Da!, Colectare Ba!

Un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local, ce urmează a fi  votat joi, prevede însă instituirea, cu caracter obligatoriu, de la 1 ianuarie 2011, pentru toţi utilizatorii serviciilor de salubrizare din municipiul Satu Mare, a sistemului de colectare selectivă duală, pe componenta uscată (reciclabilă) şi umedă a deşeurilor menajere. Mai mult, legea obligă sătmărenii să pună gunoaiele reciclabile într-un sac transparent de plastic ce va fi oferit, potrivit proiectului, gratuit de către firma locală de salubrizare. „Degeaba le ofer eu gratuit sătmărenilor saci de plastic, aşa cum prevede acest proiect, pentru că nu au fost amenajate punctele de precolectare, şi gunoiul ajunge tot la grămadă în containere“, spune Vasile Puşcaş, adiministratorul Florisal.


Acesta pune întârzierea implementării sistemului eurocontainerelor, pe seama consilierilor locali care s-au împotrivit prelungirii contractului cu firma locală de salubrizare. „Aş fi făcut eu această investiţie de circa 2 milioane de lei, în construirea punctelor gospodăreşti de precolectare în cartiere în număr de 184 şi dotarea noilor puncte cu aproape 1.000 de eurocontainere, însă, Consiliul Local nu a fost de acord cu prelungirea contractului cu Florisal până în 2017. Fără această prelungire, eu nu am cum să îmi amortizez investiţia“, spune Vasile Puşcaş, administratorul Florisal.

Constrângeri bugetare

Chiar dacă proiectul  prevede ca de la 1 ianuarie 2011 să fie implemenat sistemul colectării duale, este foarte puţin probabil ca municipalitatea să reuşească să finalizeze investiţia pe parcursul anului viitor. „Bugetul va fi aprobat prin februarie. Legea ne obligă să facem asemenea investiţii chiar dacă nu avem banii necesari. În funcţie de sumele pe care le vom putea aloca, şi după organizarea unei licitaţii, este posibil ca până la finalul anului 2011 să construim măcar o parte din aceste puncte de colectare selectivă în cartiere“, spune primarul Iuliu Ilyes.

Tarife majorate pentru firme

Proiectul ce va fi votat joi în Consiliul Local, prevede ca populaţia să rămână doar la tariful unic pe persoană de 7,70 de lei, iar firmele să plătească cu crca 50 % mai mult pe metru cub. Dacă în prezent acestea sunt de  28,6 lei pe metru cub, acestea ar urma să se majoreze, de la 1 ianuarie 2011, la 45,40 lei, fără TVA, prin actualizare la inflaţie. Vor suporta majorările circa 2.700 de persoane juridice aflate în relaţii contractuale cu firma locală de salubritate.

Administratorul Florisal spune că ar fi investit 2 milioane de lei dacă i se prelungea contractul
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite