Satu Mare: Gazul pentru ANL-işti, blocat la contor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu sunt contorizaţi individual, toţi chiriaşii vor rămâne fără gaz, din cauza unor restanţieri. Lipsa contorizării individuale a fost cauza pentru care zeci de familii chiriaşe ale celor două blocuri au rămas şi în septembrie anul trecut aproape două luni fără gaz.

Peste 30.000 de lei sunt restanţele la utilităţi acumulate în prezent de 15% dintre chiriaşii apartamentelor din blocurile ANL de pe strada Cloşca. „Cele mai multe restanţe sunt de peste trei luni, iar cele mai vechi ajung la nu mai puţin de 19 luni“, spune Sorin Haiduc, administratorul blocurilor. Anul trecut, din cauza restanţelor, 90 de familii au rămas timp de aproape două luni fără gaz. „În 2009, Primăria a garantat în faţa E-ON plata restanţelor şi aşa au fost rebranşaţi. Acum nu mai facem acest joc. Restanţele trebuie achitate“, spune Kereskeny Gabor, viceprimarul municipiului Satu Mare. Chiriaşii nu vor însă să investească în sistemul de contorizare. „Noi nu suntem proprietari, aşa că nu putem investi noi în contorizarea blocului. Ar fi obligaţia proprietarului, şi anume a Primăriei“, spune Florentina Moiş, locatar.

Preţ de vânzare stabilit de Guvern

Municipalitatea susţine că şi chiriaşii ar trebui să facă un efort financiar. „În condiţiile unor chirii modice de 35 de lei pentru o garsonieră şi de 50 de lei pentru un apartament, chiriaşii ar putea face un efort pentru contorizarea individuală. Am aşteptat să se stabilească condiţiile de vânzare a apartamentelor, însă locatarii nu prea sunt interesaţi să cumpere la preţul stabilit de Guvern, şi anume 407 euro + TVA pe metru pătrat. Vom căuta fondurile pentru a face contorizarea până la uşa apartamentului, iar de acolo să plătească chiriaşii“, spune viceprimarul Kereskeny Gabor.

O nouă toamnă răcoroasă în blocurile ANL

Între timp, din cauza noilor restanţe acumulate, chiriaşii riscă din nou debranşarea de la gaz. „În orice clipă putem fi debranşaţi de la gaz. Chiar dacă primăria a dat în judecată restanţierii, procesele durează foarte mult, astfel că banii sunt greu de recuperat. De exemplu, unul dintre chiriaşii cu cele mai mari restanţe se judecă de trei ani cu Primăria. În aceste condiţii, mulţi se gândesc să renunţe la chirii. Oricum, din cauza izolaţiei precare, iarna se ajunge la o factură de gaz de peste 500 de lei“, spune Sorin Haiduc, administratorul blocurilor.
Ceea ce la început însemna o locuinţă de vis pentru tinerele familii s-a transformat într-un coşmar. „Numai noi ştim cum ne-am chinuit şi anul trecut fără gaz. Am fost foarte bucuroşi la început, acum 7 ani, când am primit apartamentele, unii chiar au plâns de bucurie. Acum însă oamenii se plâng de condiţii şi vor să renunţe, iar preţul de vânzare, în condiţiile în care acestea nu sunt blocuri noi, ci reabilitate, este exagerat“, spune Gyorfi Istvan, locatar.

Debranşaţi după 45 de zile

„Consumatorii pot fi debranşaţi după un termen de 45 de zile de la data scadenţei. Se va analiza în următoarea perioadă şi situaţia blocurilor ANL din Satu Mare pentru a se lua o decizie“, afirmă Oana Trandafir, purtătorul de cuvânt al E-ON Gaz.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite