Satu Mare: Ei caută gustul palincii perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maraton de degustare pentru membri juriului din cadrul concursului de pălincă organizat la Satu Mare. Începând de vineri dimineaţa şi până astăzi la prânz cei trei specialişti sătmăreni conduşi de un expert din Oradea au degustat 133 de probe de pălincă


Misiune contra cronometru pentru juriul care a decis asupra celei mai bune producţii autohtone de pălincă. Simţul olfactiv şi papilele gustative ale celor patru membri ai juriului au fost puse la grea încercare de pălincarii sătmăreni, dornici să ia aurul în cadrul concursului de pălincă. După o primă zi de jurizare în care au fost testate nu mai puţin de 91 de probe din 133, a fost necesar ca unul dintre membri juriului să fie înlocuit.


„Aurul alb“, analizat de experţi

Sediul Direcţiei Agricole Satu Mare a fost transformat de vineri într-un adevărat laborator de expertiză a „aurului alb“. Fiecare dintre cei patru membri ai juriului au urmat un adevărat ritual pentru a stabili principalele caracteristici ale produselor analizate.  „Se caută tipicul produsului în primă fază, şi anume fructul. Cât de bine este conturat în produs. Mai apoi aspectul, limpezimea şi culoarea. Trebuie să existe un echilibru între acestea, o armonie“,spune Dr. Ing. Dorin Popa, expert degustător, preşedinte al juriului. Munca de degustare necesită multă concentrare, spun membri juriului. „Nu a fost uşor în prima zi, papilele gustative sunt efectiv agresate. Mai ales că o pălincă bună trebuie să nu conţină prima parte din distilare, «fruntea», dar nici «coada», adică partea de final din acest proces. Acestea conţin elemente toxice“, spune Ioan Supuran, chimist, membru al juriului.


19 probe de aur din 91 analizate

„Produsul care întruneşte toate calităţile necesare pentru a primi calificativul de «excelent» primeşte 20 de puncte. Unele produse s-au apropiat de acest standard, extrem de riguros, Mai exact 19 din 91 de probe au luat până acum aurul, adică au obţinut un punctaj peste 19. Nicio probă nu a luat încă punctajul maxim de 20 de puncte “, spune Dr. Ing. Dorin Popa, expert degustător, preşedinte al juriului. Acesta spune că, pălincile înscrise în concursul din acest an au un standard calitativ de apreciat şi că valoarea produselor sătmărene este dată tocmai de mijloacele tradiţionale de producţie. „Satu Mare este, alături de Bihor şi Maramureş, reprezentativ în acest domeniu, iar probele din acest an sunt o dovadă în acest sens, se confirmă încă odată valoarea fabricării tradiţionale a pălincii. Producţiile nu concurează între ele, ci fiecare mostră este judecată faţă de standardele calitative specifice fiecărei categorii. Se judecă produsul în sine, pentru că nu poate concura cu o plăincă mai tânără cu o producţie mai matură şi nici o pălincă de prune cu una de struguri“ mai spune expertul Dorin Popa.  Competiţia  organizată în cadrul festivalului desfăşurat în acest weekend la Satu Mare îşi va decerna câştigătorii mâine în ultima zi festivă.

image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite