Satu Mare: EXCLUSIV: Dosarul cu cea mai mare greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul cuprinde pană la această dată 7.500 de file
Dosarul cuprinde pană la această dată 7.500 de file

Peste 50 de kilograme cântărește cel mai greu dosar de corupție aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare. În cele 25 de volume de urmărire penală au fost trimise în judecată 37 de persoane dintre care 29 de polițiști de frontieră şi a fost audiați 480 de martori.



Cântărește peste 50 de kilograme și numără 7.500 de file. Este vorba despre cel mai consistent dosar aflat pe rol la Tribunalul Satu Mare, în care sunt trimise  în judecată 37 de persoane pentru acte de corupție. Dintre acestea, 29 sunt polițiști de frontieră, un vameș și patru ofițeri dar și trei 3 administratori de firme de turism si patru transportatori.


În cele 25 de volume de urmărire penală au fost audiați 480 de martori. Fiecare dosar conține cel puțin 300 de file. „Este o muncă titanică. Urmează reaudierea inculpaților și a martorilor în fața instanțelor de judecată, ceea ce înseamnă o muncă enormă. Toate dosarele vor fi completate cu noi declarații obținute în urma reaudierii celor 480 de martori și inculpați. Probatoriile sunt axate pe declarații și confruntări ale martorilor și inculpaților și pe interceptările telefonice“, a declarat judecătorul Remus Nemeș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare.   

Inculpații pretindeau până la 300 de euro

Cele 37 de persoane inculpate în celebrul dosar „Mită la vama Petea“ au fost trimise în judecată în anul 2004. Cercetările finalizate în anul 2006 de către procurorii anticorupție au stabilit că cei 37 de inculpați, în schimbul unor sume de bani, au înlesnit ieșirea și intrarea în țară pentru aproximativ 1.000 de români care nu îndeplineau condițiile legale. Anchetatorii au mai stabilit că ofiterii și agenții de poliție de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare au pretins și primit în mod direct sau prin intermediul transportatorilor, sume cuprinse între 30 și 300 euro de persoană pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

O parte dintre cei 29 de polițiști de frontieră sunt în continuare angajați ai IJPF Satu Mare. „Nu face cinste acest dosar. Dar să fie foarte clar, vom marșa pe aceeași linie de luptă împotriva corupției. Cei care au mai rămas în sistem sunt plătiți pe cele mai mici funcții. Nu beneficiază de sporuri, ci primesc doar salariul. O parte dintre ei au intrat în pensie, iar alții au demisionat“, a declarat Vasile Maxim, șeful IJPF Satu Mare. 



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite