Satu Mare: Drumari obligaţi să refacă lucrări de mântuială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Satu Mare cere firmei Construcţii Drumuri reasfaltarea mai multor zone din nordul oraşului, la mai puţin de două luni de la reabilitarea acestora. Societatea Construcţii Drumuri a câştigat la începutul anului trecut un contract pe patru ani, în valoare de 15,5 milioane de lei, oferind un preţ cu 40 % mai mic decât a estimat Primăria Satu Mare.



Potrivit unui raport al Primăriei Satu Mare, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, Construcţii Drumuri este obligată să refacă mai multe străzi reabilitate recent. „ Asfaltul de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, tronsonul dintre Muzeul Judeţean şi strada Ioan Slavici, se degradează în continuare, din cauza  calităţii necorespunzătoare a asfaltului folosit“, se arată în raportul municipalităţii.  Acelaşi fenomen de degradare a asfaltului a fost constat de reprezentanţii Primăriei şi pe strada Lăcrămioarei, tronsonul dintre intersecţia cu strada Bariţiu – Rodnei şi intersecţia cu strada Ştefan Octavian Iosif.

„Mai sunt şi eşecuri“


Responsabilul de proiect din cadrul Primăriei Satu Mare spune că firma este obligată să refacă tronsoanele degradate. „Mai sunt şi eşecuri. Este, într-adevăr, un disconfort în trafic, dar din a doua tot va ieşi, iar firma probabil se va conforma, altfel, dacă lucrează de două ori pe aceeaşi stradă, intră în faliment. Însă, probleme sunt şi în partea de sud a oraşului“, spune Criste Florin, responsabil de proiect pe zona de nord a municipiului, din cadrul Primăriei Satu Mare.

Licitaţie câştigată la preţ de dumping

În primăvara anului 2010, firmele au făcut „reduceri“ de preţ de până la 40% ca să câştige contractele de asfaltare de zeci de milioane de lei cu primăria. „Lucrările pentru lotul I, în partea de nord a oraşului, au fost estimate de specialiştii din primărie la 25.323.858 de lei, iar Construcţii Drumuri a câştigat licitaţia cu 15.500.000 lei. La fel, pentru partea de sud, firmele Tehnic Asist şi Inserco au câştigat licitaţia cu 10.230.500 lei, faţă de 15.977.980,96 lei, cât am estimat iniţial, pe baza indicatorilor tarifari, cu coduri pentru fiecare operaţiune şi devize“, afirma la acea dată Ioan Litan, city managerul Primăriei Satu Mare.

„Construcţii Drumuri a câştigat licitaţia pentru că a avut documentaţia necesară şi a oferit preţul cel mai bun. Într-adevăr, şi pe strada Fabricii doar la a doua asfaltare a fost totul în regulă, însă acesta nu este un criteriu la licitaţie. Nu îi vom plăti până lucrările nu sunt în regulă“, spune primarul Iuliu Ilyes.

Drumarii dau însă vina pe calendarul impus de Primărie. „S-a lucrat după un calendar impus de Primărie, chiar dacă vremea nu a fost prielnică pentru lucrări. Peste 20 de străzi reabilitate de noi sunt fără probleme, iar zonele unde asfaltul s-a degradat se vor reface în primăvară pe cheltuiala noastră“, spune Ionuţ Arnăuţ , reprezentant Construcţii Drumuri.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite