Satu Mare: Dau ţigările din magazine pe tutunul din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de sătmăreni şi-au cumpărat aparate de rulat ţigări pentru a reduce cheltuielile cu acest viciu. Aceştia spun că şi-au redus costurile la jumătate. Preţul a 20 de fire de astfel de ţigări se ridică la 4,5 lei în vreme ce ţigările de contrabandă la Satu Mare au ajuns la preţul de 7 lei.

Pentru a scăpa de costurile ridicate la ţigări, tot mai mulţi sătmăreni îşi cumpără tutun pentru a-şi fabrica acasă ţigările. Materia primă, tutun, foi şi filtre este adusă din Ungaria, pentru că în ţara vecină, susţin sătmărenii, aceasta are preţuri mult mai mici în comparaţie cu cele din ţară. Dacă un pachet de ţigări se vinde în magazine cu 11 lei, o pungă de tutun de 40 de grame, hârtia şi filtrele costă circa 18 lei, fumătorii reuşind să îşi producă nu mai puţin de 80 de fire de ţigări în acest fel. Preţul a 20 de fire de astfel de ţigări se ridică la 4,5 lei în vreme ce ţigările de contrabandă la Satu Mare au ajuns la preţul de 7 lei.

De 10 luni fumează ţigări făcute de mâna lui
De aproximativ 10 luni, Andrei Silaghi, de 38 de ani, a renunţat să mai cumpere ţigări din magazine iar acum fumează numai ţigarete pe care le fabrică folosindu-se de un aparat special cumpărat tot din Ungaria. „De când s-au majorat preţurile la ţigări îmi cumpăr tutun din Ungaria. Dintr-un pachet de 40 de grame de tutun, care costă 900 de forinţi (18 lei) îmi fac aproximativ 80 de fire de ţigări. Sunt pachete de tutun şi mai ieftine, la 400-500 de forinţi sau şi mai scumpe la 1.200-1.300 de forinţi. 20 de fire de ţigări, cât conţine un pachet din magazin, îl scot la 4,5 lei. Câteodată folosesc aparatul de rulat ţigări, dar de cele mai multe ori le fac cu mâna“, a spus sătmăreanul.  Acesta mai spune că hârtia folosită la foile pentru ţigări este din orez şi conţine mai puţin gudron decât cele obişnuite.

Ţigări doar pentru familie
Simion Raţiu este un alt sătmărean care a renunţat la ţigările din magazine. „Mi-am cumpărat un aparat din Ungaria cu 13 lei şi cu ajutorul lui îmi rulez ţigările. Tot de acolo îmi aduc şi tutunul şi foiţele. Este mult mai ieftin. Un pachet de tutun de 40 de grame, din care scot 4-5 pachete de ţigări, costă în magazinele din Satu Mare de la 35 de lei în sus“, a spus Simion.

Medicul Celia Tincău de la Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog Satu Mare spune că sătmărenii nu se zbat să renunţe la ţigări. „La noi la centru se face consiliere pentru cei care vor să renunţe la acest viciu, însă sunt foarte puţini cei care ne cer ajutorul“, a precizat medicul.

Din data de 22 iunie 2010 clienţii au voie să introducă în ţară numai 200 de grame de tutun de persoană într-o zi. Persoanele prinse cu cantităţi mari de tutun riscă dosar penal fiind cercetate pentru evaziune fiscală.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite