Satu Mare: Cu 10% mai puţină căldură pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balog Katalin crede că banii pentru încălzire trebuie să ajungă doar acelora care au cu adevărat probleme
Balog Katalin crede că banii pentru încălzire trebuie să ajungă doar acelora care au cu adevărat probleme

Doar 500 de cereri pentru ajutorul încălzire au fost depuse în prima săptămână de preluare a dosarelor, un sfert din numărul dosarelor depuse în aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii estimează că numărul beneficiarilor va scădea cu cel puţin 10%.

Noile criterii de acordare a subvenţiilor la încălzire reduc considerabil numărul sătmarenilor care vor beneficia în această iarnă de acest tip de ajutor social. „ Noi am început preluarea cererilor de săptămâna trecută, din data de 12 octombrie. Până acum au fost distribuite circa 4.000 de formulare, însă doar 500 de sătmăreni s-au întors cu aceste cereri completate, un sfert faţă de numărul de cereri preluate în aceaşi perioadă a anului trecut, când în primele 7 zile, numărul dosarelor depuse depăşea 2.000“, spune Adrian Bălaj, şef birou Prestaţii Sociale din cadrul SPAS Satu Mare.

Termen limită: 5 noiembrie

„Potrivit noilor reglementări, este posibil ca numărul asistaţilor să scadă cu cel puţin 10 %, cel mai afectat va fi însă mediul rural. Noi avem dispoziţii de a face controale în teren pentru a depsita cazurile care încalcă legea“, a mai spus Adrain Bălaj. Cei care deţin imobile în afara celui de domiciliu, maşini cu un motor de peste 1600 cmc, mai multe terenuri sau animale decât prevede legea, vor fi excluşi de la plata ajutorului de încălzire.  „Din primele cifre rezultă evident o scădere a numărului de cereri. Rămâne să vedem însă până pe data de 5 noiembrie, termenul limită pentru acordarea subvenţiei întregi, pe o perioadă de 5 luni, cu cât se va reduce numărul asistaţilor, din cauza noilor criterii“, mai spune Adrian Bălaj.
Sătmărenii aflaţi în adevărate dificultăţi financiare cred că este corect ca ajutorul pentru încălzire să fie acordat celor care îl merită. „Soţul meu are o indemnizaţie de invaliditate de 33 de lei. Eu am o pensie de doar 670 de lei. Este foarte greu, mai ales pe perioada sezonului rece când facturile la gaz sunt exorbitante. Cred că este normal să primească doar cei care au cu adevărat probleme“, spune Balogh Katalin (57 de ani). Şi alţi asistaţi sociali sunt de acord cu noile criterii. „Erau care veneau anii trecuţi cu maşini de lux aici la SPAS pentru a-şi ridica ajutorul la încălzire. Noi ne descurcăm greu şi chiar cu acest ajutor, facem economii serioase. Avem un convector pentru două camere, pe care îl pornim doar dimineaţa  de la 5 la 8 şi seara de la 16 la 19.00“, spune Ioan Lung (47 de ani).

Noi reguli pentru asistaţi
 Iarna trecută, peste 71 .000 de persoane din judeţul Satu Mare au beneficiat de ajutorul la încălzire, sumele totale fiind de peste 14 milioane de lei. Şi în municipiul Satu Mare, peste 8.000 de persoane au beneficiat anul trecut de această subvenţie. Anul acesta, de la plata ajutorului de încălzire sunt excluşi şi cei care deţin autobuze, microbuze, tractoare, combine, gatere, dar şi cei care deţin terenuri ce depăsesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală. Vizaţi sunt şi sătmărenii care cresc animale. Mai exact, cei care au peste 20 de ovine, peste 5 porcine, sau mai mult de 3 bovine.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite