Satu Mare: Contre între pălincari și politicieni la Festivalul Internațional al Palincii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pălincarii au primit un nou șir de promisiuni de la parlamentarii sătmăreni și oficialii din Consiliul Județean cu privire la rezolvarea problemelor ridicate de accizarea palincii ca băutură spirtoasă.

Subiectul a fost ridicat de reprezentanții asociațiilor de producători participante ieri la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al  Palincii Satu Mare, în cadrul conferinței de presă care a precedat evenimentul din Grădina Romei. Problema accizării palincii, nerezolvată de aproape un deceniu, le-a fost reamintită oficialilor din conducerea județului - înnobilați anul trecut cu titlul onorific de ”cavaleri ai palincii” - de către Silviu Zetea, cel mai cunoscut producător de țuică din județ.
„Trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Palinca nu este spirt, e un produs din fructe, iar situația prducătorilor trebuie tratată și legiferată separat de cea a producătorilor de vodcă” a afirmat Zetea. Discuțiile dintre reprezentanții producătorilor și oficiali s-au încheiat cu o promisiune-discurs din partea „căpitanului” Cavalerilor Palincii, Csehi Arpad,  președintele Consiliului Județean Satu Mare.
Acesta a afirmat că va redacta și înainta, alături de producători, o moțiune către parlamentari, prin care va solicita modificarea codului fiscal, scoaterea obligativității organizării în antrepozite fiscale a palinciilor și scoaterea din regimul de accizare a primilor 500 de litri de palincă, după modelul vecinilor din Ungaria.

Debut cu multe mese goale și lume puțină

Producătorii nu s-au înghesuit să se înscrie la eveniment în prima zi. Aleile din Grădina Romei au fost umplute cu standuri, însă o parte dintre ele au rămas goale. La scena amplasată pe platoul din centrul parcului, numărul spectatorilor a fost mic, fiind depășit de numărul mare de membri ai grupurilor de muzică și dans folcloric care s-au perindat pe scenă. Programul muzical, prezentat de Leontina Dorca, a fost încheiat de recitalul codreanului Nicolae Mureșan. 
Mâine, în cadrul festivalului se va desfășura concursul județean de palincă, în care vor concura 120 de probe aduse de producători. La scena din Grădina Romei, muzica și jocul vor continua mâine, între orele 14 și 20, respectiv duminică, între orele 12 și 20.
Proiectul ”Festivalul Internațional al Palincii Satu Mare” are ca scop promovarea potențialului turistic și creșterea vizibilității județului Satu Mare pe harta turistică a României. Valoarea totală a proiectului este de 943.134 lei. Consiliul Județean a contribuit cu 97.751 de lei, restul finanțării fiind asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (614,167 lei) și Bugetul Național. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite