Satu Mare: Concedii mai scurte şi mai aproape de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gyenge Huba are diferite metode să reducă din cheltuieli privind vacanţa din această iarnă
Gyenge Huba are diferite metode să reducă din cheltuieli privind vacanţa din această iarnă

Austria în loc de Thailanda şi o săptămână în loc de două. Aşa îşi reduc sătmărenii bugetul alocat concediilor de iarnă. Potrivit agenţilor de turism, cele mai căutate destinaţii rămân şi în această iarnă pârtiile de schi din Austria.

„Având în vederea criza financiară, numărul sătmărenilor interesaţi de vacanţe nu mai e ca pe vremuri. Din acest motiv, suntem nevoiţi să ne conformăm şi să tăiem din preţuri în măsura posibilităţilor”, spune Krivacs Andras, operator turistic. Agenţiile de turism s-au conformat repede vremurilor şi şi-au refăcut planurile pentru această iarnă. Deşi se aştepată la o scădere a cererii, operatorii nu se găndesc ăs reunţe la calitatea serviciilor oferite. „Încercăm să găsim un raport bun între calitate şi preţ, deoarece preţurile mici pot însemna vacanţe nereuşite. Cele mai cotate destinaţii în această iarnă sunt cele în Europa, în principiu Austria”, spune Marcela Papiş, agent de turism la o firmă din Satu Mare.

Concediu pe timp de criză
Sătmărenii care s-au obişnuit anii trecuţi să meargă în concedii de iarnă nu vor renunţa nici în acest an. Ei sunt dispuşi să renunţe la destinaţiile exotice sau să îşi scurteze sejurul ca să reducă din costul vacanţei. „Anul acesta nu vom mai călători în Thailanda ca în anii precedenţi, deoarece bugetul nu ne mai permite. De această dată vom încerca o vacanţă în apropiere, cel mai probabil în Austria şi vom învăţa să schiem”, spune sătmăreanca Adela Vaşcoş.

Pentru Adalbert Varnai concediul din această iarnă va fi mai costisitor pentru că vrea să îşi ducă şi cei doi copii, dar chiar şi aşa a găsit soluţii să facă economii. „Anul trecut am fost în Germania două săptămâni, însă doar eu şi soţia. Anul acesta vrem să luăm şi cei doi copii în vacanţă, motiv pentru care am ales o destinaţie mai apropiată, o fermă drăguţă din Ungaria, dintr-o zonă turistică frumoasă”, spune el.

Dacă unii reduc din cheltuieli alegând destinaţii mai apropiate, alţii preferă să menţină calitatea vacanţei şi să reducă durata ei. Gyenge Huba nu intenţionează să renunţe la ieşirea în Thailanda sau America, ci mai degrabă să reducă din durata concediului. „Anul acesta vacanţa nu va mai avea o durată de două săptămâni, ci de una singură. Sunt mai multe variante de a reduce din cheltuieli, una dintre ele fiind cazarea. Dacă până nu de mult ne-am permis un hotel de 4-5 stele, poate acum vom încerca unul de 3 stele”, spune Gyenge Huba.

Preţuri
În România, la Băile 1 mai, un concediu de două persoane de o săptămână ajunge la-199 de euro, iar unul la pensiunile din judeţul Covasna porneşte de la 150 de euro. Un sejur asemănător la Nyiregyhaza porneşte de la 350 de euro, iar unul la Hajduszoboszlo ajunge la 400 de euro. O excursie de o săptămână pentru două persoane în Austria costă cel puţin 600 de euro.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite