Satu Mare: Clopoţelul a sunat şi pentru elevii autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 60 de copii cu autism de la Centrul „Sfântul Benedict“ din Satu Mare au început astăzi cursurile. În grupele de clasă pe micuţi i-au aşteptat în această dimineaţă caietele cu imagini, principalele căi de comunicare cu cei din jur.

Clopoţelul a sunat în această dimineaţă şi pentru cei aproximativ 60 de copii autişti cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani de la Centrul Sfântul Benedict din municipiul Satu Mare. Ei nu au început anul şcolar cu cărţi, caiete, creioane sau pixuri, ci cu pecs-uri (caiete cu imagini), singurele lor ajutoare în comunicarea cu cei din jur. „Fiecare copil are 2 sau 3 astfel de caiete cu imagini care reprezintă colegii de grupă, educatoarele, obiectele din jur, cu ajutorul cărora se exprimă. Totodată, fiecărui copil din grupă îi este atribuită o culoare, tot pentru a le uşura comunicarea. De caietul special este ataşată o tablă pe care copiii formează propoziţile folosindu-se de pătrăţelele cu imagini“, a declarat Norbert Drăguş, directorul centrului.

David a învăţat să comunice
David, un băieţel de 9 ani, este elev în clasa a III-a. La vârsta de un an şi o lună medicii le-au spus părinţilor că băieţelul lor nu va vorbi niciodată. „Până la vârsta de şase ani, David nu a scos nici un cuvânt, însă, de trei ani, de când frecventează această şcoală, a evoluat foarte mult. A învăţat să comunice, cunoaşte toate obiectele. Trebuie să fim în permanenţă lângă el. Am reuşit să întocmim trei caiete speciale. Fiecare obiect învăţat este trecut în acest caiet special care ne ajută să comunicăm cu el“, a declarat Noemi, mama băieţelului.

Denis a participat la Special Olimpics
Un alt băieţel autist care a trecut cu brio în clasa a III-a este Denis, de 6 ani. El s-a făcut remarcat în rândul colegilor şi al profesorilor prin ambiţia sa de a se implica în tot felul de activităţi, fiind unul dintre elevii care a participat la o olimpiadă de sport, organizată la Satu Mare. „Am observat că era interesat de eveniment. Practic, el a fost prezentatorul evenimentului şi s-a descurcat foarte bine. A fost extrem de încântat când a primit, alături de alţi copii, diploma şi medalia de participare“, a spus mama băieţelului.
Fiecare sală de grupă este dotată cu materiale care îi ajută pe copii să comunice. „Activităţile instructiv-educative şi recuperatorii a acestor copii se desfăşoară în spaţii amenajate corespunzător nevoilor acestora pe baza unor programe de intervenţie personalizate. Intervenţia precoce se realizează prin corelarea planului de intervenţie personalizat şi a terapiilor specifice“, a mai spus Norbert Drăguş.

Citat: Fiecărui copil din grupă îi este atribuită o culoare, pentru a le uşura comunicarea. Norbert Drăguş, directorul centrului

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite