Satu Mare: Cel mai ieftin divorţ va costa 200 de lei la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali sătmăreni vor vota în şedinţa de luni introducerea taxei de divorţ la Starea Civilă. Dacă în luna ianuarie divorţul în faţa ofiţerului de starea civilă era gratuit din lipsa unei taxe, din februarie, taxa propusă este de 200 de lei.

Luni se va supune la vot intrarea în vigoare a hotărârii Cinsiliului Local privind taxele aplicate cuplurilor ce vor să divorţeze în faţa ofiţerului de starea civilă. După ce mica reformă în justiţie prevede că unele cupluri pot divorţa şi în faţa notarului ori a ofiţerului de starea civilă, fiecare Consiliu Local trebuie să-şi stabilească taxele la începutul acestui an.
„La Satu Mare, taxa propusă este 200 de lei, o taxăc e este oricum mai mică decât la notar, unde costă în jur de 500, sau la Judecătorie, unde un divorţ simplu deşi costă până în 40 de lei, opărţile trebuie să-şi plătească şi avocaţii”, spune juristul Ionel Torja, directorul Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă al Persoanelor (SPCLEP).
12 cupluri şi-au depus dosarele până acum
De la intrarea în vigoare a micii reforme în justiţie până în prezent la Starea Civilă din Satu Mare 12 cupluri şi-au depus dosarele pentru a divorţa. Ionel Torja spune că acest număr este mai mare decât se aştepta el la început, însă toate dosarele sunt conforme cu cerinţele şi divorţurile se pot realiza dacă cuplurile nu se retrag.
„Primul cuplu ce trebuie să se pronunţe la expirarea termenului de 30 de zile de răzgândire trebuie să vină la noi în 3 februarie pentru a decide dacă mai vor sau nu desfacerea căsătoriei. Sincer, mă aşteptam la mai puţine cupluri”, mai spune directorul SPCLEP.
Procedura de divorţ la Starea Civilă
Cuplurile care vor să divorţeze trebuie să depună câte o cerere la Serviciul de Starea Civilă, urmând ca timp de 30 de zile să mai aibă posibilitatea de a se răzgândi. Dacă în continuare vor desfacerea căsătoriei, la Starea Cilivă se mai completează o cerere şi în termen de câteva ore se pronunţă divorţul.
Dacă cuplurile care solicită desfacerea căsătoriei întrunesc cele patru condiţii, respectiv că nu au copii minori în îngrijire, născuţi sau adoptaţi, solicită divoţul de comun acord, niciunul din soţi nu este pus sub interdicţie şi dacă nu au mai depus astfel de cereri la alte autorităţi, ei pot divorţa în termen de 30 de zile, fără judecători şi avocaţi, doar prin depunerea unor cereri.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite