Satu Mare: Cel mai greu examen pentru elevii maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

621 de elevi maghiari au susţinut proba scrisă la limba română, pe care o consideră cea mai grea a examenului de bacalaureat. Cei 3.560 de absolvenţi ai clasei a XII-a din judeţ au susţinut astăti proba scrisă la limba şi literatura română, în 11 centre de examinare.

Emoţiile au fost mari în toate liceele, dar mai ales la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”, unde au fost examinaţi 621 elevi de la Liceul Teoretic „Ham Janos”, Liceul Reformat şi Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”.

image

Mai multe examene pentru maghiari şi germani

Elevii de la liceele maghiare şi de la cel german au de susţinut cu două probe în plus faţă de ceilalţi elevi. „E mai greu pentru noi deoarece ne descurcăm foarte greu cu româna, având o altă limbă maternă. Nu mi se pare corect ca cerinţele să fie aceleaşi. E ca şi cum ni s-ar cere acelaşi nivel de cunoştinţe la engleză ca în America sau Marea Britanie. Pentru noi, româna e ca o a doua limbă străină şi ar trebui ca cerinţele să nu fie atât de stricte”, spune Vig Csilla, elevă la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”.
Înainte să intre în sălile de examen, elevii s-au adunat în grupuri şi au discutat despre cele mai grele subiecte. „Am foarte mari emoţii. E grea limba română, deoarece limba mea maternă e maghiara şi tot ce am învăţat a fost în maghiară. Ştiu însă că în viaţă voi avea mare nevoie de limba română, în special la facultatea pe care mi-am ales-o”, spune Szabo Edina, o altă elevă.
Cu toate acestea, Vig Csilla şi Szabo Edina au obţinut la proba orală la limba română calificativele avansat, respectiv excelent.

image

Dezavantaje la punctare

Nu doar maghiarii au fost copleşiţi de emoţii, ci şi elevii liceelor cu predare în limba română. Unii îşi fac griji pentru sistemul de punctare, alţii pentru formularea subiectelor. „Faţă de alţi ani, noi nu avem probele orale notate, astfel încât vom avea note mai mici. Probele de competenţe s-au notat cu calificative, iar în alţi ani tocmai aceste probe ridicau mediile”, spune Alina Prodan, elevă la Grupul Şcolar de Construcţii Maşini UNIO.
Un alt elev spune că formula actuală a examenului îi dezavantajează. „În anii precedenţi exista lista de subiecte care, dacă erau cel puţin odată parcurse şi rezolvate, creşteau şansele elevilor de a lua o notă mai bună, însă acum nu se ştie cum se vor formula subiectele”, spune Rolland Suranyi, elev la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite