Satu Mare: Cârpeala din garaje afectează veniturile service-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mecanicul Szekely Bela spune că oamenii care vor calitate nu îşi repară maşinile în ateliere neautorizate
Mecanicul Szekely Bela spune că oamenii care vor calitate nu îşi repară maşinile în ateliere neautorizate

Reprezentanţii service-urilor auto se plâng că activitatea atelierelor ilegale le afectează veniturile cu până la 50%. Conducerea Registrului Auto Român spune că face controale doar dacă primeşte sesizări în legătură cu funcţionarea atelierelor neautorizate, dar până acum nu a primit nicio reclamaţie.

Reprezentanţii service-urilor autorizate se plâng că veniturile le sunt diminuate cu 15 până la 50% de atelierele care funcţionează ilegal. „Dacă service-urile din garajele de lângă blocuri nu ar exista, cu siguranţă ar creşte venitul celor care funcţioenază în cadru legal şi, implicit, ar creşte şi bugetul local, deoarece totul se impozitează”, spune Butka Gergely, adminsitratorul service-ului Ger Bog. El crede că veniturile i-ar creşte cu 20% dacă nu ar exista micile afaceri ilegale. „Cred că acei oameni care vor calitate şi garanţie nu îşi vor repara maşinile în garaje, ci vor alege un service autorizat, indiferent de preţuri”, spune Szekely Bela, mecanic auto la Ger Bog.
De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Complexului Philadelphia, un alt service din oraş. „Chiar dacă aceşti oameni lucrează ilegal şi atrag clienţii cu preţuri mici, ei nu pot oferi calitate şi garanţie pentru piesele vândute şi serviciile efectuate. Din punct de vedere financiar, dacă s-ar renunţa la reparaţiile din garaje cifra noastră de afaceri ar creşte chiar şi cu 50%”, spune Laura Soponoş, juristul firmei. Ea crede că situaţia s-ar remedia dacă autorităţile ar efectua mai multe controale pentru depistarea atelierelor neautorizate. Şi directorul de marketing de la Virgocom Service Auto, Norbert Ţinca, estimează că pierderile produse în acest fel ajung la 10-15%.
Controale, doar dacă există reclamaţii
Szabo Janos este pensionar. El a fost timp de 30 de ani mecanic auto, iar acum pensionarul îşi rotunjeşte veniturile cu banii încasaţi din reparaţiile pe care le face în garajul de lângă blocul în care locuieşte. „Suntem doi-trei mecanici care oferim servicii de reparaţii în acest cartier şi avem clienţi destui ca să ne suplimentăm pensiile şi salariile. Nu repar decât pentru cunoştinţe şi încerc să fac muncă de calitate, ca să nu-mi pierd clientela formată în ultimii patru ani. Oricum, ar fi un risc să procedez altfel, cui îi lipseşte o amendă?”, spune pensionarul.
Registrul Auto Român (RAR) Satu Mare nu efectuează controale în proprietăţile private. „Noi nu putem efectua astfel de controale decât prin intermediul uneia dintre cele opt comisii care funcţionează la nivel naţional, iar acest lucru numai dacă suntem sesizaţi cu privire la funcţionarea unor ateliere neautorizate. Reclama’ii pot veni atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea persoanelor juridice care sesizează funcţionarea unor astfel de service-uri”, spune Kiraly Zoltan, directorul RAR Satu Mare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite