Satu Mare: Bursă de cercetare de 52.000 de euro în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătmărean care a studiat matematică şi informatică în marile universităţi ale lumii va petrece 16 luni la Kyoto Sangyo University. Fazekas Szilard, în vârstă de 30 de ani, îşi va începe cercetările la universitatea din Japonia din 1 decembrie 2010.

Sătmăreanul Fazekas Szilard a câştigat o bursă de cercetare în Japonia în valoare de 52.000 de euro. El urmează să studieze timp de 16 luni în Ţara Soarelui Răsare „Combinatorică pe cuvinte şi bioinformatică“ la Kyoto Sangyo University din Japonia. „Bursa a fost oferită de Japan Society for the Promoting of Science, care oferă anual 250 de burse de cercetare pentru profesori şi studenţi din întreaga lume”, povesteşte Szilard.
Cinci ani de studiu în lume
Fazekas Szilard s-a născut în Satu Mare, în martie 1980. Pasionat de matematică-informatică, a urmat cursurile Colegiului Naţional „Kolcsey Ferenc“, profil mate-info bilingv. După examenul de bacalaureat, s-a înscris la Universitatea Debrecen, Facultatea de Matematică-Informatică. Aici a studiat timp de cinci ani, obţinând atât diploma de licenţă, cât şi cea de master. „În 2003 am absolvit, după care am început să predau cursuri de matematică şi informatică. Am predat timp de şase luni, după care am optat pentru o bursă de doctorat în Spania”, spune tânărul.
În 2004 a plecat la studii în Tarragona, Catalonia, unde a studiat logică matematică, limbaje formale şi automate. „În cursul anilor de studiu din Spania, anual am avut posibilitatea să petrec câte trei luni şi într-o altă ţară din lume, unde mi-am aprofundat cercetările şi mi-am completat studiile”, spune el.
Astfel, sătmăreanul a ajuns să studieze câteva luni la Centrul de Cercetare Europeană „Xerox” din Grenoble, Franţa, la Universitatea de Vest din Ontario, Canada, la King’s College London, Marea Britanie, dar şi la Universitatea Kyoto Sangyo, Japonia, unde va pleca şi acum.
Lector universitar doctor la Nyiregyhaza
Sătmăreanul s-a întors în ţară în 2009, când a reuşit să-şi finalizeze teza de doctorat. „Mi-am finalizat lucrarea încă de anul trecut, dar, din pricina problemelor administrative, am reuşit să o susţin abia în luna mai anul acesta. Între timp, am predat la Universitatea Nyiregyhaza în calitate de lector universitar doctor. Nu am renunţat nici la ideea de a obţine o bursă de cercetare. Am optat pentru mai multe şi am fost selectat pentru două: cea din Japonia, pe care am ales-o într-un final, pentru că e de 16 luni, şi o altă bursă de 12 luni în Dublin“, susţine Szilard.
Tânărul va pleca în Japonia în 29 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să înceapă cercetările.
Cifre
52.000 de euro este valoarea bursei obţinute de Fazekas Szilard

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite