Satu Mare: Au de aşteptat opt luni pentru primul termen de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmărenii care deschid în această perioadă procese sunt programaţi pentru primul termen de judecată în iunie 2011. Procesele de despăgubiri, dosarele privind taxa de poluare şi procesele de faliment au sufocat instanţele sătmărene.


Până la opt luni au de aşteptat justiţiabilii sătmăreni pentru un prim termen de judecată de la data înregistrării unui dosar. Tribunalul Satu Mare este cea mai încărcată instanţă din judeţ, cu 16.121 de dosare pe rol la data de 31 septembrie, dublu faţă de anul trecut, când erau înregistrate doar 6.157 de dosare. Kortvelyesi Elisabeta, de 58 de ani, şi-a înregistrat ieri la Tribunalul Satu Mare un dosar prin care cere despăgubiri în baza Legii 221. Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 10 iunie 2011. „Este cam mult de aşteptat, dar ce putem face?. Încercăm să obţinem şi noi aceste despăgubiri în numele socrului meu care a fost deportat în Siberia. Am cerut 10.000 de euro despăgubiri. Vom vedea ce decide instanţa şi cât durează, numai să ni se facă dreptate până nu e prea târziu“, spune Kortvelyesi Elisabeta.

Locul I pe ţară la dosare de despăbubiri

Judeţul Satu Mare rămâne pe locul I în ţară cu peste 4.000 de procese intentate pentru acordarea de despăgubiri în baza Legii 221 din 2 iunie 2009. Actul normativ le conferă dreptul moştenitorilor să primească bani pentru suferința trăită de părinţii, bunicii sau rudele lor în perioada martie 1945–decembrie 1989. De asemenea, pe rolul Tribunalului sunt înregistrate 2.500 de dosare de recuperare a taxei de poluare. „Dosarele de despăgubire în baza Legii 221, falimentele şi procesele pentru taxa de poluare au crescut considerabil numărul proceselor aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare. S-a ajuns la şedinţe cu câte 150 de dosare, în condiţiile în care în mod normal ar trebui să fie cel mult 40 de dosare pe şedinţă“, spune judecătorul Remus Nemeş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului. El susţine că în momentul de faţă este imposibilă programarea termenelor pentru dosarele noi mai repede de luna iunie 2011. „Sistemul informatic nu mai permite înregistrarea dosarelor şi repartizarea termenelor mai repede de luna iunie 2011, mai ales în cazul dosarelor de despăgubire şi a taxei de puluare“, a declarat Remus Nemeş.

Număr insuficient de judecători
La Tribunalul Satu Mare sunt acum 22 de judecători, iar schema de personal prevede 24. „A fost solicitată suplimentarea numărului de judecători, cu cel puţin trei, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns“, conchide Remus Nemeş.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite