Satu Mare: Aparate cu burduf, în expoziţie la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele din aparatele de fotografiat din colecţie au o vechime de 80 de ani. Şapte aparate de fotografiat din perioada interbelică fac parte din colecţia de bază a Muzeului Judeţean, iar alte zeci de astfel de aparate sunt în depozitele instituţiei.



Aparatul de fotografiat cu burduf este unul dintre cele mai interesante din colecţie. Potrivit etnografului Silaghi Levente, acest tip de aparat a apărut în anii 1930 - 1940. „Toate aparatele din colecţie au o vechime de zeci de ani, unele chiar de 80 de ani. Aparatul cu burduf este interesant pentru modul în care se lucra cu el. Persoana fotografiată trebuia să stea nemişcată un minut pentru ca aparatul să surprindă imaginea. Obiectivele acestor aparate erau simple, iar plăcile de cupru erau tratate în prealabil cu un haloid de argint sensibil la lumină“, explică etnograful.
Silaghi Levente a mai precizat că la Satu Mare, primele ateliere de fotografii au apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tot atunci au apărut şi primele aparate de fotografiat mobile în familiile bogate, dar şi la pasionaţi. „La început, oamenii erau reticenţi la fotografii, deoarece considerau prea mecanică metoda de fotografiere. Documentarul a adus valoare artei fotografiei“, a mai spus Silaghi Levente.
Restul aparatelor din colecţie sunt de origine germană şi datează din anii 1920-1930. „Sunt aparate cu obiective capabile să dea o claritate extraordinară fotografiilor. Cele aflate în custodia noastră sunt aparate din marca «Voigtlander», dar, din păcate, nu sunt funcţionale. Totuşi, cei interesaţi de astfel de aparate pot vizita zilnic colecţia muzeului“, a mai spus etnograful.

Bani din perioada imperiului austro-ungar

La secţia de istorie-etnografie a muzeului, sătmărenii pasionaţi de numismatică pot vedea o expoziţie de  monede şi bancnote din vremea imperiului austro-ungar, una dintre cele mai interesante fiind o bancnotă de 1 miliard de pengo. Pengo-ul a fost  unitatea monetară a Ungariei, care a intrat în circulație în 21 ianuarie 1927, iar în 31 iulie 1946 a fost înlocuită cu forintul. Sunt expuse şi bancnote româneşti de 1 leu, 5 milioane de lei, 500 de lei, dar şi korona, moneda oficială a imperiului austro-ungar.  Colecţiile pot fi văzute zilnic.
citat





Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite