Satu Mare: Animalele îl taie de la subvenţia la încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodarii care au mai mult de trei animale nu vor primi anul acesta bani pentru gaze sau lemne. Sătmăreanul Zoltan Mujila (32 de ani) va rămâne anul acesta fără subvenţie la încălzire. Şi asta, pentru că are în gospodărie şase vite, faţă de trei cât prevede legea.

Actul privind noile criterii de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, OUG 86/2010, a fost publicat, în data de 27 septembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor reglementări, cei care deţin imobile în afara celui în care locuiesc, maşini cu un motor de peste 1.600 cmc, mai multe terenuri sau animale decât prevede legea vor fi excluşi de la plata ajutorului de încălzire.

Controale la asistaţi

Iarna trecută, peste 71.000  de persoane din judeţul Satu Mare au beneficiat de ajutorul la încălzire, sumele plătite sătmărenilor fiind de peste 14 milioane de lei. Şi în municipiul Satu Mare, peste 8.000 de persoane au beneficiat anul trecut de această subvenţie.
„Potrivit noilor reglementări, este posibil ca numărul asistaţilor să scadă cu cel puţin 10 %, cel mai afectat fiind mediul rural. Avem dispoziţii de a face controale pentru a depista cazurile în care se încalcă legea“, spune Adrian Bălaj, şef Birou Prestaţii Sociale din cadrul SPAS. Legea spune că de la plata ajutorului de încălzire sunt excluşi şi cei care deţin autobuze, microbuze, tractoare, combine, gatere, dar şi cei care deţin terenuri ce depăsesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală. Vizaţi sunt şi sătmărenii care cresc animale. Mai exact, cei care au peste 20 de ovine, cinci porcine sau mai mult de trei bovine.


image

Rămâne fără subvenţie
Sătmăreanul Zoltan Mujila (32 de ani) va rămâne anul acesta fără subvenţie la încălzire. Are  în gospodărie şase vite, faţă de trei, cât prevede legea. Mica fermă a sătmăreanului este cea care îi asigură supravieţuirea. „Singurul venit al familiei este cel al soţiei, mai exact indemnizaţia de creştere a copilului în valoare de 800 de lei. Cu noi locuiesc şi mama, şi bunica mea. Acestea primesc câte 350 de lei pe lună. Eu câştig bani doar din agricultură. Am câteva hectare de porumb, dar cheltuielile sunt mari“, spune sătmăreanul.


Iarna trecută, acesta a beneficiat de un ajutor de în călzire de circa 100 de lei pe perioada sezonului rece. „Anul trecut am avut sub-venţie la factura de gaz. Avem o casă cu patru camere, iar factura lunară pe timpul iernii a fost şi de 500 de lei“, mai spune bărbatul. Zoltan este revoltat pentru că va rămâne iarna aceasta şi fără ajutorul de încălzire. „Nu înţeleg ce treabă au vacile mele cu încălzirea. Nu ştiu cum ne vom descurca la iarnă. Conta destul de mult această subvenţie“, afirmă Zoltan.

image
image
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite