Satu Mare: Afaceri de pe băncile şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din zece clase de la Colegiul Economic şi-au înfiinţat propriile firme la şcoală. Tinerii simulează afaceri şi pun în practică cunoştinţele acumulate la colegiu.

Zece clase de-a XI-a de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş“ din Satu Mare şi-au înfiinţat câte o firmă în cadrul şcolii. Acest tip de activitate face parte din programa şcolară anuală de patru ani şi are ca scop educarea şi formarea viitorilor economişti în domeniul comerţului, contabilităţii şi economiei întreprinderii.
„Fiecare din cele zece clase de-a XI-a şi-au înfiinţat câte o firmă, alegându-şi liber profilul şi domeniul ocupaţional. O firmă de exerciţiu este de fapt un curs practic, o metodă de a pune în practică disciplinele studiate de elevi la acest liceu. Este practic un model şi o simulare a activităţii unei întreprinderi reale“, spune Florentina Chiş, purtătorul de cuvânt al colegiului.
Asociaţi în firme
În cadrul firmelor de exerciţiu, fiecare elev are  rol de asociat, după care, în funcţie de organizarea resurselor umane, câte un post într-unul din compartimentele stabilite de comun acord.
„Această activitate este de fapt un joc prin care exersăm să înfiinţăm şi să întreţinem o firmă. Chiar dacă unii dintre noi nu vor avea posibilitatea de a-şi înfiinţa propriile afaceri, cel puţin vor şti cum se procedează“, spune eleva Ingebord Sălăjan, directorul general a uneia dintre firmele de exerciţiu.
En-gros de produse cosmetice
Firma lui Ingebord Sălăjan, F.E. Eco-Cosmetix SRL, se ocupă cu comercializarea produselor cosmetice în sistem en-gros. Compania are 28 de elevi asociaţi, funcţiile fiind împărţite pe cinci departamente.
„Avem compartimentul de achiziţii, unde personalul se ocupă cu aprovizionarea en-grosului cu produse cosmetice, cel de marketing – care se ocupă cu promvoarea firmei şi a produselor în rândul firmelor şi saloanelor de frumuseţe, compartimentul de vânzări – care se ocupă de vânzarea propriu-zisă a cosmeticelor prin intermediul agenţilor de vânzare. Pe lângă cele trei compartimente principale avem şi compartimentul contabilitate, care se ocupă cu monitorizarea tuturor intrărilor şi ieşirilor, salariile personalului şi alte date, respectiv avem secretariatul, care monitorizează întreaga activitate a firmei“, spune tânăra directoare.
Prin firmele de exerciţiu, elevii îşi pot proba şi aprofunda toate cunoştinţele acumulate, necesare pentru a face faţă cu brio unei activităţi economice, chiar dacă acesta este virtual. Lansarea firmelor a avut loc la începutul acestei săptămâni, într-un cadru festiv.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite