Satu Mare: Accesul pe bază de cartelă nu a oprit chiulangiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că elevii pot pleca de la ore doar pe bază de bilet de voie şi intrarea se face cu cartelă, Colegiului Tehnic Economic este în topul absenteismului. Aproape 600.000 de absenţe au acumulat, de la începutul acestui an şcolar, cei circa 48.000 de elevi sătmăreni. Pe locul III al topului se află un liceul unde condiţiile de ieşire din şcoală sunt stricte.


Liceenii sunt lideri în topul absenteismului cu circa 400.000 de absenţe acumulate. Numărul total al orelor nefrecventate de elevi se ridică anual la circa 1,5 milioane.  La fel ca în anul şcolar precedent, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“ din  Carei conduce detaşat în topul instituţiilor de învăţământ din judeţ, cu cele mai multe absenţe înregistrate. În acest an şcolar, cei circa 800 de elevi înscrişi aici au reuşit să adune 54.320 de absenţe.  Ei au fost în top şi anul şcolar trecut, cu 119.000 de absenţe, dar şi în anul şcolar 2008- 2009 cu - 112.000  de absenţe.

Nimic nu-i opreşte pe chiulangii

Colegiul Tehnic Economic şi  Colegiul Tehnic „Traian Vuia“ din municipiu Satu Mare au înregistrat deja, în acest an şcolar câte 32, respectiv 30 de absenţe per elev, situându-se astfel pe locurile III şi IV pe judeţ. Conducerea Colegiului Tehnic Economic spune că numărul mare de absenţe, 35.680 în acest an, poate fi explicat prin procentul însemnat al elevilor navetişti. „Circa 60-70% dintre elevii şcolii fac naveta, şi probabil au probleme cu mijloacele de transport, mai ales după-amiaza. Pe de altă parte, mai sunt şi cazuri de elevi care sunt duşi în străinătate de părinţi, luni întregi, iar aceste situaţii cresc foarte mult absenţele pe şcoală“, spune Vasile Popa, directorul Colegiului Tehnic Economic. Acesta spune însă că, şcoala a luat toate măsurile pentru împiedica chiulul. „Din şcoală nu se poate ieşi numai cu bilet de voie. Avem un sistem pe bază de cartele, iar portarul nu lasă elevii afară înainte de terminarea orelor, numai dacă au bilet de voie. Părinţii trebuie însă să se intereseze de situaţia şcoalară a copiilor, altfel, se vor trezi cu exmatriculări“, conchide Vasile Popa.

Întârziaţii nu se primesc la ore


Elevii spun că le este dificil să fugă de la ore. „Băieţii mai sar gardul, dar eu nu pot. Aş pleca de la ora de Geografie, dar nu am pe unde să ies“, spune Mihaela Tîrziu (17 ani). Un alt elev consideră că doar scutirile medicale pot înlesni absenteismul. „Nu lipsesc numai dacă mă îmbolnăvesc şi am scutire medicală“, spune Constantin Brânduşan (17 ani). Elevii din judeţ preferă să se mute în chirie la Satu Mare pentru a nu întârzia la ore. „Eu sunt din Valea Vinului, dar stau în chirie la Satu Mare. Dacă aş face naveta probabil aş întârzia, şi nu aş mai fi primit la ore“, spune Vlad Şter (16 ani).


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite