Satu Mare: A început exodul medicilor şi asistentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de medici şi asistenţi din Satu Mare se pregătesc să plece în străinătate pentru slujbe de 10 ori mai bine plătite. Cei mai interesaţi de locurile de muncă din străinătate sunt proaspeţii absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi ai şcolilor sanitare.


Medicii sătmăreni şi asistenţii medicali din judeţ pleacă în străinătate pentru salarii de 10 ori mai mari. În prezent, în Satu Mare fenomenul a luat cea mai mare amploare în rândul asistenţilor medicali. „Sunt zeci de asistenţi medicali care se interesează de formalităţile prin care pot ajunge să lucreze în străinătate. Circa 30 de persoane au cerut deja avizul de bună practică necesar în dosarul de emigrare“, spune Constantin Demian, reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali Satu Mare.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor susţin că, din cauza nemulţumirilor salariale, şi medicii din Satu Mare vor îngroşa rândurile românilor care pleacă în străinătate pentru un loc de muncă mai bun. „În ultima perioadă, opt dintre membri Colegiului au ales să plece în străinătate. Sunt salarii jignitoare după atâţia ani de specializare. Să nu mai vorbim de condiţiile în care trebuie să lucreze medicii, cu lipsuri la materiale sanitare şi fără aparatură. Însă, cel mai îngrijorător este faptul că foarte mulţi medici tineri, rezidenţi, care nu sunt înscrişi în Colegiul Medicilor, aleg să emigreze“, spune Dumitru Fanea, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare. Ţările preferate de medicii şi asistenţii medicali care părăsesc sistemul sanitar sătmărean sunt Franţa, Germania şi Belgia. Medicii de familie sunt indignaţi de scăderea consistent a veniturilor. „În ultimii ani ne-au scăzut veniturile cu circa 60 %. Mă gândesc şi eu să plec. Am avut o colegă, care, după un an de practică în cadrul cabinetului meu a plecat în Spania, iar venitul ei după 5 gărzi este cât venitul meu pe tot anul, respectiv 4.500 de euro“, spune Cătălin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Satu Mare. Pacienţii sătmăreni vor resimţi pe deplin în următoarea perioadă lipsa de personal medical, în condiţiile în care Spitalul Judeţean se confruntă deja cu un deficit de personal. „La Spitalul Judeţean ar trebui să fie, conform organigramei, 1.066 asistenţi, însă în prezent sunt doar 606, iar infirmieri angajaţi sunt 219, faţă de 377, câţi ar trebui să fie“, mai spune Constantin Demian.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite