Satu Mare: A început bătălia pentru cele mai bune şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de părinţi au început deja să vâneze cele mai bune şcoli din Satu Mare, deşi oficial înscrierile se fac din luna februarie. Grigore Moisil, prima şcoală din oraş, are deja 62 de înscrişi pentru cele 75 de locui disponibile pentru clasa I.

Deşi oficial înscrierile în clasa I pentru anul şcolar 2010-2011 se fac la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, sunt şcoli unde această procedură a început încă din 1 ianuarie.
„În decembrie am fost la grădiniţa de lângă şcoală, din cartierul Carpaţi I, unde am făcut o prezentare a ofertei educaţionale. În acel moment 40 de părinţi s-au interesat de locuri, iar până în prezent şapte copii sunt înscrişi cu dosare pe cele 100 de locuri ce le avem disponibile pentru 2011-2012. Înscrierile durează până la sfârşitul lunii februarie, cu posibilitate de prelungire”, spune Liliana Hanc, directorul Şcolii Generale „Octavian Goga”.
Aproape plin
Ca în fiecare an, Şcoala Generală „Grigore Moisil” din Satu Mare are cele mai multe solicitări raportate la numărul locurilor disponibile. „Vom avea trei clase în anul ce vine, adică 75 de locuri disponibile, iar din 10 ianuarie până astăzi avem 62 de dosare depuse. Dacă numărul solicitărilor va depăşi locurile, vom face o selecţie a copiiilor în funcţie de domiciliu, punctul de lucru al părinţilor, respectiv dacă au bunici în zona centrală sau fraţi care mai învaţă la noi la şcoală”, spune Constantin Voicu, directorul şcolii.
La fel de solicitată este şi Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi”, situată tot în zonă centrală. Aici au fost aprobate 2 clase, adică 50 de locuri pentru clasa I. „Anul trecut au fost atât de multe solicitări, întrucât a trebuit să suplimentăm locurile de la 50 la 75. Solicitări există şi acum în număr foarte mare, însă înscrierile oficiale încep abia din februarie”, spune Alina Marincaş, directorul adjunct al şcolii.
Ce spun părinţii?
Mulţi dintre părinţii care se grăbesc să-şi înscrie copilul spun că nu vor să piardă cele mai bune oferte educaţionale, iar cei care încă nu au făcut demersuri pentru înscriere, cred că nici în februarie-martie nu va fi târziu.
„Am vrut să fim printre primii care ne înscriem, deoarece vecinii şi prietenii de familie spuneau că în fiecare an se dă bătălie grea pentru locuri, iar noi nu voiam să pierdem locurile bune“, a spus Marinela Marincaş.
Există însă şi părinţi care nu se grăbesc. Ghizela Papp spune că anul trecut şi-a înscris unul din cei doi copii în luna martie şi, chiar dacă au fost foarte multe solicitări, nu a fost respins. „Nu îmi fac griji în această privinţă. Ne vom înscrie la şcoala din cartierul unde avem domiciliul şi oricum mai am un copil acolo. Chiar dacă se vor face selecţii, avem cele mai bune criterii de bază”, spune mămica.
Pentru anul şcolar 2011-2012, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a depus la minister o solicitare cu 3827 de locuri pentru 202 clase, însă aprobarea vine abia în martie.
Acte necesare
Actele necesare pentru înscrierea în clasa I sunt: o cerere tip, adeverinţă medicală, copie după certificatul de naştere şi o adeverinţă de la grădinţă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite