Satu Mare: A făcut o afacere din înmatriculări în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoltat de taxele din ţară, sătmăreanul a decis să ajute şi alţi soferi români
Revoltat de taxele din ţară, sătmăreanul a decis să ajute şi alţi soferi români

Un sătmărean a înfiinţat o firmă de intermediere, prin care asigură înmatricularea maşinilor în Bulgaria, la costuri mult mai mici decât în ţară Ovidiu Domide şi-a pornit afacerea după ce statul român i-a perceput o taxă de aproape 11.000 de euro pentru o maşină cumpărată cu 4.000.


Ovidiu Domide, un prosper om de afaceri sătmărean în vârstă de 40 de ani, şi-a deschis în urmă cu două luni o firmă în Bulgaria, prin care intermediază înmatriculările de autoturisme în ţara vecină. Toată afacerea a pornit de la propria experienţă. Sătmăreanul a încercat să înmatriculeze în România un autoturism cumpărat cu circa 4.000 de euro, însă taxa de poluare cerută de stat a ajuns la aproape 11.000 de euro. „În luna mai a acestui an am încercat să îmi înmatriculez un Nissan Patrol din 2000, de 2.800 de cmc, cumpărat cu 4.000 de euro. Mi s-a calculat o taxă de puluare de 10.860 de euro. Mai mult, impozitul pe maşină ar fi fost de 3.800 de lei pe an, iar RCA-ul 1.700 de lei“, spune Ovidiu Domide.
Revoltat de taxele uriaşe pe care le-ar fi avut de plătit în România, sătmăreanul a decis să îşi înmatriculeze maşina în Bulgaria. „Pentru că oricum începusem afacerile şi în Bulgaria, am decis să îmi înmatriculez maşina acolo. Am achitat pentru toate actele, de la asigurare, la ITP sau traduceri, 480 de euro. Transportul l-am avut asigurat de propria firmă de asistenţă rutieră, iar taxele anuale în Bulgaria nu sunt mai mari de 250 de euro“, spune sătmăreanul.

Firmă de intermedieri


Ovidiu Domide a decis să ajute şi alţi şoferi aflaţi în această situaţie şi a înfiinţat o firmă de intermediere în Bulgaria. „Împreună cu un asociat din Bulgaria, din localitatea Dobrich, şi alţi doi asociaţi din ţară, am înfiinţat această firmă în ţara vecină. Până acum, în circa două luni de la înfiinţare, am ajutat aproape 50 de persoane din toată ţara să scape de taxele din România“, spune sătmăreanul. El mai spune că taxele din ţara vecină sunt infime. „Toate actele şi procedurile pentru înmatricularea unui autoturism ajung în Bulgaria la 650 de euro, sumă care include şi o taxă Eco fixă de 110 euro. Noi asigurăm şi transportul, tur-retur, la 150 de euro, chiar dacă vorbim de o distanţă de 1.100 de kilometri“, mai spune Ovidiu Domide.
Omul de afaceri avertizează însă soferii interesaţi să nu dea crezare oricăror anunţuri de pe internet. „Maşina trebuie dusă acolo, altfel nu se poate, pentru că plăcuţa de înmatriculare are un nit special pus de autorităţi. Pe internet circulă şi oferte de înmatriculare, care se dovedesc a fi înşelătorii“, spune sătmăreanul.

Îşi vor taxele înapoi!

Peste 2.000 de sătmăreni se luptă în prezent pentru a-şi recupera taxa de poluare. „În prezent ne judecăm cu 2.126 de sătmăreni, valoarea taxelor din aceste dosare este de aproape 9 milioane de lei“, spune Dan Maier, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare. Anul trecut, statul a restituit şoferilor sătmăreni, taxe în valoare de aproape1,6 milioane de lei, din circa 17,5 milioane încasate. Anul acesta până la data de 31 octombrie, s-au încasat 13,2 milioane de lei din taxa de poluare, fiind însă restituiţi în urma proceselor, care durează până la un an, peste 800.000 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite