Satu Mare: 90% din maidanezi au fost eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maidanezii prinşi de hingheri trebuie eutanasiaţi, întrucât sătmărenii nu îi adoptă. Din cei 1.070 de câini capturaţi la adăpostul din Dorolţ, doar 26 au fost adoptaţi şi 40 revendicaţi de stăpâni. Sătmărenii spun fie că nu au posibilităţi financiare, fie că preferă câinii de rasă.

Adăpostul de câini deschis anul trecut între Dorolţ şi Dara găzduieşte, în prezent, 62 de maidanezi prinşi pe străzile din Satu Mare. Din totalul câinilor comunitari prinşi de hingheri din octombrie 2009 până în prezent, aproximativ 90% au fost eutanasiaţi, deoarece nimeni nu a vrut să-i adopte. „De anul trecut, până azi am capturat nu mai puţin de 1.070 de câini de pe străzi, însă oamenii nu se înghesuie să-i adopte. Doar 26 au fost adoptaţi şi aproximativ 40 revendicaţi de stăpâni. Acum avem 62 de câini la adăpost, restul de până la 1.070 fiind cu toţii eutanasiaţi”, spune Iosif Balog, adminsitratorul adăpostului.
Cip de indentificare
După capturare, câinii trec printr-un control medical general în vederea stabilirii bolilor pe care le au, iar dacă unii au boli incurabile, ei sunt eutanasiaţi. După controalele medicale, masculii sunt separaţi de femele, iar după 14 zile de aşteptare, deseori chiar şi 4-6 săptămâni, cei care nu-şi găsesc stăpâni sunt adormiţi. Câinii adoptaţi sunt deparazitaţi, vaccinaţi şi trataţi de boli, respectiv li se implementează un microcip, pentru a fi uşor de identificat dacă se pierd.
 „Din păcate oamenii nu sunt interesaţi de soarta acestor câini, iar după un timp noi nu avem altă soluţie decât eutanasierea lor, deoarece e costisitor să-i ţinem o veşnicie la adăpost. Termenul prevăzut în contract este de 14 zile, cu toate acestea, când avem loc, îi ţinem chiar şi 4-6 săptămâni”, mai spune adminsitratorul adăpostului.
Din ce în ce mai mulţi
În ultimele luni cartierele sătmărene, în principiu cele cu centrale termice de bloc părăsite, sunt pline de câini care nu doar se plimbă, dar şi atacă trecătorii.
„Până oamenii nu îşi schimbă atitudinea nu se va rezolva această problemă. Adopţia nu este o soluţie deoarece din păcate oamenii preferă câinii de rasă, nu maidanezii de pe străzi. O posibilă soluţie ar fi schimbarea mentalităţii oamenilor, acela de a avea grijă de câini şi de a nu-i arunca pe străzi”, a susţinut primarul Iuliu Ilyes.
De ce nu adoptă sătmărenii câini
„Aş prefera să duc în casă doar pui de câini de rasă, deoarece e important să-l cresc de mic, nu să-i ofer educaţie după ce a stat pe străzi ani de zile”, spune Rozalia Vasvari, 68 de ani, pensionară. „Dacă aş avea posibilităţi financiare, o casă şi curte cu suficient spaţiu, aş adopta cu plăcere, însă la bloc nu prea e loc pentru câini”, spune Alexandra Seleş, 23 de ani, profesor educaţie fizică şi sport.
 „Cred că nu e o joacă să adopţi un câine, iar dacă totuşi aş alege să fac acest pas aş lua un câine de la adăpost. Acest lucru însă doar dacă animalul este 100% sănătos, mai ales dacă ai un copil în casă, nu îţi permiţi să rişti cu un maidanez care poate fi purtător de boli”, spune Ştefania Riţiu, 30 de ani, biolog.
Cum puteţi adopta?
Cei care doresc să adopte unul sau mai mulţi câini, indiferent dacă pentru acasă sau pentru pază la diferite fabrici şi firme, pot apela la medicul veterinar al adăpostului, dr. Magor Attila – 0722.383.766, sau la hingherul Papp Otto – 0735.500.155. La acelaşi număr de telefon pot apela şi persoanele care sesizează existenţa unor câini comunitari care reprezintă pericol asupra populaţiei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite