Satu Mare: 3.430 fermieri sătmăreni şi-au pierdut cota de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: 3.430 fermieri sătmăreni şi-au pierdut cota de lapte
Satu Mare: 3.430 fermieri sătmăreni şi-au pierdut cota de lapte

Amenzile aplicate celor care nu au depus declaraţii sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de euro. Deşi termenul de depunere a declaraţiilor a expirat pe data de 14 mai, pe adresele fermierilor continuă să sosească somaţii.   

Nu mai puţin de 3.430 crescători de vaci din judeţul Satu Mare au fost sancţionaţi cu retragerea cotei de lapte pentru vânzarea directă, întrucât nu au depus declaraţia anuală privind cantităţile comercializate pentru anul de cotă. Cantitatea rezultată din sancţionarea producătorilor este de aproximativ 5,6 milioane kilograme de lapte. “Retragerea cotelor nu înseamnă că respectiva cantitate de lapte se pierde. Ea este alocată la rezerva naţională şi poate fi întrebuinţată de exemplu pentru fermierii care investesc în noi ferme” a declarat preşedintele Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (APIA) Ioan Pintea. Producătorii de lapte care vând direct pe piaţă, precum şi cei care livrează către procesatori, trebuiau să depună până la data de 14 mai declaraţiile anuale privind cantităţile comercializate în primul an de cotă (anul de cotă începe la 1 aprilie şi se încheie la 31 martie anul următor). În judeţul Satu Mare, la ora actuală sunt 11.600 de producători de lapte dintre care 8.170 şi-au depus declaraţiile. Potrivit conducerii APIA, toţi cei 3.430 de fermieri au refuzat să achite penalizările, acestea fiind cuprinse între 100 şi 1.000 de euro în funcţie de cantitatea de lapte şi numărul de zile depăşite.   

APIA trimite somaţii
Deşi data limită până la care se puteau depune declaraţiile a fost 14 mai pe adresele fermierilor continuă să sosească somaţii. Ioan Botca fermier din Ardud a primit somaţie pe data de 29 iulie şi are la dispoziţie 15 zile pentru depunerea ei. “Am ştampila pe plic cu ziua în care am primit-o. Am cotă pe an de 4.200 de litri de lapte şi am să merg să depun declaraţia pentru că nu vreau să o pierd” a declarat fermierul. 

Şase fermieri au depus cereri pentru mărirea cotei de lapte 
Din totalul fermierilor existenţi în judeţ doar şase au depus cererei pentru majorarea cotei de lapte pentru anul 2009-2010. “Mărirea cotei de lapte o pot solicita doar fermierii care şi-au cumpărat juninci de lapte sau deţin în gospodării minim 10 capete de animale” a declarat Daniela Seucan, consilier în cadrul APIA Satu Mare. Cererile s-au depus până la data de 30 aprilie. Daniela Seucan a mai precizat că este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. 


APIA anunţă fermierii care au făcut schimb de cumpărător în anul trecut de cotă că trebuie să declare schimbul atât la vechiul cât şi la noul cumpărător. Acţiunea se poate face pe parcursul întregului an de cotă. Daniela Seucan a precizat că în această situaţie se află aproximativ 200 de fermieri din judeţ.   

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite