Satu Mare: Un singur medic ambulanţier la 369.096 sătmăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Un singur medic ambulanţier la 369.096 sătmăreni
Satu Mare: Un singur medic ambulanţier la 369.096 sătmăreni

Serviciul Judeţean de Ambulanţă se confruntă cu o criză acută de personal. Sunt situaţii în care, din cauza numeroaselor solicitări din judeţ, municipiul rămâne fără medic pe Ambulanţă

Zecile de solictări pe zi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare sunt acoperite de cele mai multe ori de un singur medic. În cazul în care urgenţele se suprapun, sau cadrul medical este nevoit să însoţească pacienţii care sunt transferaţi la spitalele din Cluj şi Baia Mare, oraşul rămâne descoperit, fără niciun medic care să asigure permanenţa la Serviciul de Ambulanţă.

Ritm alert şi multă muncă

Problema este veche de când lumea. Aceleaşi lipsuri de fonduri sunt principalele motive pentru care nu se pot face angajări. Posturile sunt blocate, iar cei 8 medici care lucreză în ture nu pot face faţă tuturor solicitărilor.
Azi, singurul medic care asigură urgenţele, până la ore 19.00 este Lucian Tarţa, de 31 de ani. „Vin la serviciu la programul stabilit, însă nu ştiu când ajung acasă la familie. Eu m-am învăţat şi cu răul“, spune medicul de pe ambulanţă, Lucian Tarţa. Chiar dacă ritmul de muncă este alert, acesta susţine că nimic nu îl face mai fericit decât o intervenţie reuşită. „Simt că sunt util, dacă ai rezultate bune nu contează restul. Pe ambulanţă trebuie să iei decizii în câteva secunde, să citeşti diagnosticul pacientului din priviri“, spune Lucian Tarţă.

Ca fel ca peste tot în sănătate, şi la Ambulanţă sunt probleme cu salarizarea, remuneraţia, comparativ cu orele de muncă, este foarte mică. „Facem ore suplimentare, care nu ne sunt plătite de nimeni. De multe ori, din cauza drumurilor la Cluj Napoca ajungem noaptea acasă, dar poţi să treci şi peste toate acestea dacă ai rezultate bune“, spune Lucian Tarţa.

Criză acută de medici

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare are în prezent 8 medici, care lucrează în ture de câte 12cu 24 sau 12 cu 48 de ore. „Ar mai fi nevoie ce cel puţin doi medici pe tură la Satu Mare. La substaţiile din Negreşti Oaş, Carei şi Tăşnad nu avem niciun medic. Se întâmplă de multe ori să fim solicitaţi în judeţ şi să rămână municipiul fără medic“, a declarat Mihaela Pop, purtător de cuvânt al SJA Satu Mare.

Ambulanţe noi, fără medici

De mai bine de doi ani, patru ambulanţe nou-nouţe stau abandonate în curtea SJA Satu Mare pentru că nu există medici care să lucreze pe ele. Ele sunt pentru consult la domiciliu, însă stau nemişcate pentru că nici medicii de familie nu vor să le folosească. „Nu avem personal pentru cele patru maşini noim, dotate corespunzător, special pentru medici. Din lipsa de personal, le ţinem în curte“, a mai spus Mihaela Pop.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite