Satu Mare: Cu mască sau fără mască?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Cu mască sau fără mască?
Satu Mare: Cu mască sau fără mască?

Unii elevi au început să poarte măşti la îndemnul profesorilor, dar şi pentru a fi cool. Specialiştii recomandă purtarea măştilor mai ales în cazul funcţionarilor.


Comitetul de gripă a judeţului a decis săptămâna trecută că purtatea măştilor chirurgicale de către elevi şi preşcolari, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul gripei noi AH1N1, nu este necesară. „Din moment ce nu avem un focar de gripă porcină în Satu Mare, s-a decis, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, că purtarea măştilor chirurgicale nu este deocamdată necesară“, afirmă Mariana Popa, inspector şcolar general.
În acest timp, în unele şcoli, purtatul măştilor de protecţie împotriva virusului este o practică curentă, dar şi un fel de modă printre elevii care vor să fie cool. „La noi la liceu sunt mulţi care poartă măşti, dar numai aşa, să fie mai cool, nu de frica gripei. Eu nu port, dar poate o să îmi iau şi eu dacă asta este moda“, spune râzând  Danny Schonberger, elev al Colegiului Naţional „Ioan Slavici“.

„Cine este bolnav să stea acasă“
Specialiştii epidemiologi spun că purtarea măştilor de unică folosinţă nu asigură o protecţie garantată. „Aceste măşti nu se pot purta mai mult de câteva ore, o zi cel mult. Au doar câteva straturi, efectul de protecţie în colectivitate fiind destul de redus. Singura măsură pe care am impus-o unităţilor de învăţămând este ca  bolnavii să rămână acasă. În schimb le recomandăm purtarea măştilor mai ales funcţionarilor care intră în contact cu oamenii“, spune Lidia Tămaş, epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare. Până în prezent, o singură unitate de învăţământ din Satu Mare, Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ a solicitat dezinfecţia şcolii. „Începând de joi, toate sălile de clasă, băncile, clanţele şi coridoarele au fost dezinfectate. Noi am recomandat ca elevii să îşi cumpere măşti şi să le poarte“, spune Ioan Pop, directorul Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

În acest timp, în grădiniţe, singurele măsuri ce se pot lua sunt legate de o igienă mai strictă. „Noi nu avem cum să le punem celor mici aceste măşti, ar fi imposibil chiar dacă s-ar impune. Insistăm însă pe igienă, pe spălatul mai des pe mâini. De asemenea, le spunem părinţilor să nu îi aducă pe cei mici la dacă au boli virale“, afirmă Daniela Golban, directoarea Grădiniţei „Guliver“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite