Sătmărenii vor fi îngropați la privați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INVESTIȚII Doi investitori privați și o parohie au solicitat deschiderea de noi cimitire în Satu Mare. Investițiile beneficiază de susținerea municipalității, care ar reuși astfel să rezolve criza de locuri de veci. Cele trei cimitire vor lua ființă în Balta Blondă, în zona străzii Careiului și la Amați, în vecinătatea actualului cimitir, cel mai mare din municipiul Satu Mare.

. Investițiile ar putea rezolva definitiv criza de locuri de veci din municipiu, care afectează de ani buni toate parohiile. Cimitirul ortodox de pe strada Pietroasa este deja închis. Potrivit informațiilor furnizate de Protopopiatul Ortodox, în cimitir mai au loc doar aparținătorii celor deja îngropați. Potrivit informațiilor pe care le deținem, singurele cimitire în care se mai pot găsi locuri de veci sunt cele de pe strada Rodnei şi câteva la cimitirul public din Amați, cel mai mare din municipiu. „Au fost trei cereri depuse pentru înființarea de cimitire. S-a aprobat Planul de Urbanism Zonal pentru cimitirul de pe Careiului și cel de la Balta Blondă, s-au solicitat și s-au acordat certificate de urbanism” a declarat Varna Levente, purtătorul de cuvânt al Primăriei Satu Mare. 

4000 de locuri de veci la Balta Blondă

Cimitirul de la Blata Blondă va avea o suprafață de 29.000 mp și va putea adăposti 4000 de locuri de veci. Proiectul, inițiat de părintele Gabriel Gorgan, s-ar putea concretiza în 2012. Potrivit afirmațiilor sale, idea de înființare a unui nou cimitir i-a venit impusă de enoriași. „În Satu Mare e o criză parcă eternă de locuri de veci. Am avut nenumărate întrebări și solicitări din partea credincioșilor din parohia mea, reacția a fost una normală. E nevoie de locuri de veci, deci încercăm să construim. Cand terminăm construcția capelei, cimitirul va deveni funcțional, sper că asta se va întâmpla înainte de sfârșitul anului sau la începutul anului viitor, însă nu pot oferi o dată certă” a mai afirmat declarat preotul. Potrivit afirmațiilor preotului, proiectul cimitirului este în fază avansată. „Am obținut acordul de mediu și pe cel al Direcției de Sănătate Publică. Proiectul tehnic e gata în câteva zile și vom putea solicita autorizație de construcție pentru capelă” a declarat părintele Gorgan.

Sapard pentru morți

Amenajarea cimitirelor din zona străzii Careiului și Amați întâmpină o serie de dificultăți. Potrivit unor oficiali din Primăria Satu Mare, proiectul de pe Drumul Careiului, inițiat de un cetățean german, s-ar fi împotmolit temporar din pricina infiltrațiilor de apă, generate de vecinătatea terenului propus pentru transformare în cimitir cu albia râului Someș. Într-o situație similară se regăsește și proiectul de pe strada Amațiului, care a fost blocat temporar de lipsa unui aviz din partea Electrica, societate care are o serie de linii de înaltă tensiune în zonă. 

„Am făcut un proiect Sapard în valoare de 200.000 de euro, care îmi va permite să amenajez aproximativ 5800 de locuri de veci la Amați. Nu știu încă exact, am vreo șapte hectare de teren acolo, vom vedea cât ne vom întinde cu cimitirul. Proiectul e la începutul stadiului de construcție, mai lipsesc niște avize mici și ne-am rezolvat și problemele cu Electrica. Azi am vorbit cu inginerul, va preda proiectul pentru capelă, care va fi 150 de locuri, cu scaune, cu toalete, garderobă pentru preot, ca să nu se mai schimbe iarna în mașină. Dacă totul merge bine cu proiectul Sapard, vom demara construcția în trei luni” a declarat Iosif Samuel Gati (50 de ani), inițiatorul proiectului de la Amați. Gati este organizatorul târgului auto din localitate. Pe terenul propus pentru construcția cimitirului a funcționat târgul de animale, iar acum funcționează piața de mașini, ambele administrate de Gati. Primăria Satu Mare a încercat să cumpere terenul de la afaceristul sătmărean, însă părțile nu s-au înțeles la preț.

Prețul gropilor pe confesiuni

Romano-catolicii concesionează cel mai ieftin locurile de veci, la 480 de lei. Greco-catolicii români şi cei maghiari plătesc 500 lei pentru un loc de veci. Ortodocșii au tarife diferite. Familiile enoriașilor îngropați în cimitirele din administrarea bisericii plătesc 500 de lei pentru un loc de veci, iar pentru cei din alte parohii se plătește 1.000 de lei. Locurile de veci sunt scumpe. Un mormânt înconjurat cu bordură de beton costă de la 1.500 la 2000 de lei, iar criptele se concesionează cu 4.000 până la 6.000 de lei în cimitirele din municipiu.

CIFRĂ Peste 10.000 de locuri de veci vor fi disponibile în cele trei cimitire



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite