Sătmărenii trăiesc cel mai puţin dintre români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii din satele judeţului Satu Mare au o durată de viaţă cu opt ani mai scurtă decât media pe ţară. Potrivit unei statistici naţionale, sătmărenii trăiesc în medie cu trei ani mai puţin faţă de media pe ţară.

Rezultatele Institutului Naţional de Statistică pe 2008 arată că un sătmărean trăieşte în medie 69,8 ani, cu 3 ani mai puţin decât un român, care în medie trăieşte 72,4 ani. Cel mai puţin trăiesc însă bărbaţii din satele judeţului Satu Mare, cu opt ani mai puţin faţă de media pe ţară. Potrivit specialiştilor, veniturile mici ale sătmărenilor, stilul alimentar nesănătos, dar şi faptul că judeţul este poluat la nivelul solului cu sulfaţi şi metale grele, apele conţin substanţe toxice deversate de ferme şi mine, ar fi câteva din explicaţiile situaţiei.

Cu toate acestea, localnicii cred că mănâncă bine, spune medicul Lidia Tamaş, de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare. În realitatea, pe mesele acestora se regăsesc mâncăruri tradiţionale precum grăsimi de porc, cu o componentă lipidică mare (cârnaţi, şuncă, untură), prăjeli, afumături, condimente în exces (piper şi boia iute), care sunt chiar mai periculoase decât cele de la fast-food, care duc la hipertensiune arterială, cardiopatii ischemice, infarct.                                                                       

Migraţia oşenilor, o posibilă cauză

Cu toate acestea, la nivelul judeţului nu se înregistrează nimic spectaculos faţă de restul ţării care ar putea explica acest record negativ, crede Lidia Tămaş. De aceeaşi părere este şi sociologul Vasile Dâncu, care a realizat câteva cercetări, dar şi o monografie a judeţului, încă de pe vremea studenţiei. „Speranţa de viaţă ţine de un mix de factori, de la climat, siguranţă zilei de mâine, optimismul, stabilitatea socială, până la factori de ordin spiritual sau de factură colectivă. Este extrem de greu de spus care sunt factorii care duc la acest record negativ, în judeţul Satu Mare, pentru că nu se distinge un factor decisiv faţă de alte judeţe din zonă. De regulă, explicaţia ar trebui căutată fie în îngrijirea sănătăţii după o anumită vârstă, fie chiar în structura populaţiei", a declarat Vasile Dâncu.

El a precizat că una din posibilele explicaţii a diferenţei majore dintre durata de viaţă a bărbaţilor din judeţ şi cei din restul ţării ar fi migraţia mare a sătmărenilor din zona Oaşului. „Noi când facem aceste calcule luăm în considerare populaţia rămasă. Cei care pleacă sunt în general mai tineri, cu potenţial pentru aşa ceva şi atunci, e posibil, ca populaţia rămasă să fie îmbătrânită", a conchis Dâncu.

Judeţe cu durată lungă de viaţă

Judeţ                              Media (ambele sexe)

Bucureşti                       74,7
Vâlcea                            74,4
Cluj                                74
Prahova                         73,9
Vrancea                                73,8

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite