Sătmărenii se înghesuie să-şi caseze rablele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Coteţ vrea să scape de maşina veche
Iancu Coteţ vrea să scape de maşina veche

Chiar dacă programul Rabla a debutat abia astăzi, zeci de maşini vechi au fost parcate încă de vineri în faţa centrului de casare. Zeci de proprietari de maşini vechi au aşteptat încă de la primele ore ale dimineţii în faţa centrului de casare autorizat să primească în locul rablelor tichete valorice de 3.800 lei.

Peste 30 de proprietari de rable şi-au parcat maşinile în faţa centrului Remat încă de vineri, cu toate că programul „Rabla“ a debutat doar astăzi.
„Chiar dacă ştiau că numai de luni îşi pot casa maşinile, proprietarii au venit cu ele încă de vineri şi le-au lăsat peste weekend în faţa centrului. Ne aşteptăm ca în acest an, numărul celor care vor să scape de maşinile vechi de peste 10 ani să fie mult mai mare“, a declarat Marius Bucureşteanu, director executiv Remat Satu Mare.

El a mai precizat că, anul trecut, 193 de maşini au fost casate prin programul Rabla. „Cred că anul acesta, cifra va creşte undeva la 300 de maşini“, a declarat Marius Bucureşteanu.
Programul a suferit modificări faţă de anul trecut, când oamenii erau obligaţi să îşi cumpere o maşină nouă după casearea celei vechi. În 2010, cu tichetul primit de la centrul de casare nu este obligatorie cumpărarea unei maşini. Mai mult, acesta se poate înstrăina unei ale persoane, însă suma poate fi mult mai mică. „Proprietarii care vor înstrăină tichetul valoric vor primi, în cel mai bun  caz, 1.500-2.000 lei“, mai spus Marius Bucureşteanu.

Renunţă cu greu la maşini

Iancu Coţet a fost unul dintre proprietarii de maşini prezent în această dimineaţă în faţa Remat-ului. Are o Dacia 1300 încă din 1981, cu motor francez, însă are nevoie de bani şi astfel s-a decis să o ducă la casat. „O să înstrăinez tichetul valoric, chiar dacă ştiu că nu obţin foarte mulţi bani pe el. Maşina este veche, abia mai merge. Cu toate acestea, mi-e greu să renunţ la ea, am trecut prin multe împreună“, spune Iancu Coteţ.
Proprietarii de rable pot să îşi caseze până la trei maşini. „Eu am venit cu două Dacii, sunt destul de vechi. O să înstrăinez ambele tichete şi vreau să îmi cumpăr o maşină la un preţ acceptabil, pentru că deocamdată situaţia financiară nu îmi permite să-mi iau una nouă“, a spus Andrei Nagy, de 23 de ani.

Unde îţi poţi casa maşina?

Proprietarii de maşini vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la centrul de casare Remat, de pe strada Depozitelor 35, din municipiul Satu Mare, având asupra lor talonul maşinii. După predare, ei obţin un vaucher în valoare de 3.800 lei. Firmele însă trebuie să apeleze la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, de unde vor obţine un dosar cu care se prezintă la un centru de casare. Programul la Remat este de luni până vineri, între orele 07.30 – 16.00.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite