Sătmărenii nu-şi permit vacanțe scumpe de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de turism din Satu Mare se plâng de o scădere a cererilor chiar și cu 50% față de anul trecut. Sătmărenii și-au redus bugetul alocat vacanţelor de sărbători, iar cei care vor pleca în concediu vor sta mai puţin decât în alţi ani.

Pentru unii operatori de turism din oraș, anul 2010 este cel mai slab de până acum. Agenția de turism „Lup“ nu a vândut nici jumătate din cât a contractat anul trecut, chiar dacă prețurile pachetelor au rămas aceleași. „Dacă anul trecut aveam rezervări de Revelion în țară și peste hotare înainte cu o lună, acum oamenii abia dacă se interesează de oferte. Lumea nu are bani. Cererile au scăzut și cu 50% față de 2009, chiar dacă nu am majorat prețurile “, a declarat Alexandrina Șuta de la agenția de turism „Lup“.

Puținii sătmăreni care se încumetă să scoată bani din buzunare pentru vacanța de sărbători preferă pensiunile din județele învecinate. „În Maramureș, la Mogoșa, avem pensiune de trei stele cu masă completă de Revelion la prețul de 1.500 de lei pentru cinci zile, iar la Băile Felix cazarea pe trei nopți la un hotel de două stele costă 630 de lei pentru o persoană“, mai spune Alexandrina Șuta. Ea a precizat că în acest an sătmărenii nu s-au arătat prea interesați nici de târgurile de Crăciun de la Viena și Praga, chiar dacă agenţia a avut oferte last minute la 110 euro pentru trei nopți cu mic dejun, ghid și acces la unele obiective turistice.

Vacanțe limitate și buget redus
Tot din cauza crizei, sătmărenii au redus atât bugetul alocat vacanței de iarnă, cât și durata sejururilor. La Agenţia de turism „Accord“, sejururile din Austria sunt cele mai căutate pentru petrecerea nopţii dintre ani. Însă, din cauza crizei economice, durata acestora a scăzut în mare parte de la şapte la trei zile. Totodată, sătmărenii nu mai cheltuie la fel ca anii trecuţi, limitându-se la cel mult 500 de euro pe persoană. Unul dintre cele mai cumpărate pachete la această agenție este cel din staţiunea Zella Am See, din Austria, cu cazare la hotel de trei stele, mic dejun inclus, totul la 330 de euro/persoană.

Acelaşi pachet este disponibil pentru staţiunea Kaprun, cu cazare la hotelul Salzburg Erhoff, la 360 de euro. „Într-adevăr, au scăzut vânzările pe plan internaţional, a scăzut durata unui sejur petrecut într-o astfel de staţiune şi sătmărenii cheltuie mai puţin pe vacanţe”, a spus Mircea Spătar, agent de turism. Și agenția „Solarex“ mai are oferte disponibile în străinătate. Reprezentanta Timea Toth spune că cele mai multe sunt la schi în Austria, la pensiuni la care preţurile pornesc de la 200 de euro şi ajung până la 1.000 de euro.

Cifre: 1.500 de lei costă un sejur de cinci zile la o pensiune din Maramureş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite