Sătmărenii golesc magazinele din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmărenii iau cu asalt magazinele din Ungaria
Sătmărenii iau cu asalt magazinele din Ungaria

La numai 40 de kilometri de Satu Mare, hipermarketul Tesco este vizitat zilnic de sute de sătmăreni care golesc magazinele. Preţurile produselor pentru masa de Crăciun sunt mici comparativ cu cele existente în România. Numai ieri, peste 500 de persoane au tranzitat Vama Petea special pentru cumpărături.

Sute de sătmăreni iau cu asalt hipermarketurile din Ungaria, aflate în vecinătatea graniţei. La numai 40 de km de Satu Mare, kipermarketul Tesco din oraşul Mateszalka, este împânzit de sătmărenii care se aprovizionează cu produse maghiare pentru masa de Crăciun. În ceea ce priveşte preţurile, există diferenţe mari la carnea de porc, cafea şi bomboane de Crăciun.
Numai ieri peste 500 de sătmăreni au ieşit prin Vama Petea. Conform celor declarate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare (IJPF), 865 de persoane au ieşit din ţară. Dintre aceştea, 630 au fost români. „Traficul în Petea este mai aglomerat de sărbători“, a declarat Oana Totorean, purtător de cuvânt al IJPF Satu Mare.

Preţuri modice

Ca în fiecare an, înainte de sărbători, sătmărenii preferă şă-şi cumpere produsele pentru masa de Crăciun, tocmai din Ungaria. Cei 40 de kilometri nu sunt puşi în calcul, iar costul carburantului este recuperat din preţurile mai mici ale produselor. Sergiu Vasile, de 30 de ani şi-a cumpărat bucate tradiţionale pentru masa de Crăciun. „Am venit alături de familie pentru a face cumpărături. Preţurile mi se par mult mai accesibile, la unele produse. De fiecare dată când sunt în trecere prin Ungaria, intru la Tesco pentru a-mi alimenta frigiderul“, a declarat acesta.

Tesco versus Real

La mare căutare este jambonul, care are un preţ mult mai bun decât cel existent în hipermarketurile din Satu Mare. Un kilogram costă 17, 1 lei, în timp ce în Real, acelaşi produs poate fi achiziţionat cu 22,4 lei. Şunca costă, de asemenea, puţin: 20,2 lei kg în Ungaria – 34,99 lei, aceiaşi marcă în Satu Mare. Diferenţe foarte mari sunt la cafea, bomboane de ciocolată, însă depind foarte mult şi de marcă. Băuturile răcoritoare sunt la aceleaşi preţuri, iar cele alcoolice mult mai scumpe în Ungaria. O sticlă de Jim Beem, de 0,70 l costă 77,98 lei, iar la Real, acelaşi produs costă 52,85 lei.
Chiar dacă diferenţele nu sunt foarte semnificative, hipermarketurile sunt pline de români. Aseară, parcarea de la Tesco a fost împinzită de maşini cu numere de Satu Mare. Avantajul este că magazinul este deschis non-stop, şi nu numai în perioada sărbătorilor de iarnă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite