Sătmărenii, robii instanţelor de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar zece sătmăreni au ales medierea conflictelor în locul proceselor lungi şi costisitoare din instanţe. Asociaţia Mediatorilor din Satu Mare şi reprezentanţii instanţelor de judecată au semnat, ieri, un protocol de colaborare.

Din luna martie până în prezent, doar zece sătmăreni au apelat la serviciile de mediere a conflictelor, iar jumătate dintre ei au renunţat la procese. Singurul mediator care a funcţionat până acum în Satu Mare, Giorgiana Păduraru, şi-a început activitatea în luna martie. „Am avut până în prezent zece cazuri de mediere. În 50% din cazuri, am reuşit să le rezolv favorabil fără ca părţile implicate să ajungă în instanţă. Restul persoanelor nu au dat curs invitaţiilor de a se prezenta la mediere“, a declarat Giorgiana Păduraru.
La ora actuală în judeţul Satu Mare sunt şapte mediatori calificaţi, dar şase dintre ei abia acum îşi încep activitatea.

Sătmărenii, robii instanţelor de judecată

Vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeş, susţine că 80% din cauze ar putea fi rezolvate prin mediere. „Teoretic, 80% dintre cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată se pretează medierii, însă, practic, sunt mai puţin de 40%, deoarece românii sunt robii proceselor. Sunt foarte puţine cazuri în care părţile implicate într-un proces au apelat la mediere“, a declarat Remus Nemeş.
Începând de astăzi instanţele de judecată sunt obligate să trimită, acolo unde este posibil, părţile la mediator şi să informeze persoanele implicate asupra avantajelor medierii.
Judecătorii sunt obligaţi să îi trimită la mediere pe cei implicaţi în multe tipuri de litigii, pornind de la divorţuri până la revendicări, conflicte de muncă sau dispute cu băncile.

Medierea înseamnă economie de timp şi bani


Potrivit mediatorilor sătmăreni, consilierea duce la economisirea de bani şi timp. „Indiferent că este vorba de o cauză aflată pe rolul instanţelor sau de o neânţelegere nou ivită, părţile pot economisi mult timp şi bani prin noua metodă“, a mai spus Giorgiana Păduraru.
Începând de vineri, tabloul mediatorilor autorizaţi din Satu Mare va fi amplasat la intratrea în Palatul de Justiţie. Asociaţia de Mediatori din Satu Mare a încheiat, ieri, un protocol de colaborare cu instanţele de judecată.


Sunt foarte puţine cazuri în care părţile implicate într-un proces au apelat la mediere
 Remus Nemeş, vicepreşedintele Tribunalului


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite