Sătmăreni reţinuţi pentru atentat la traficul aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci sătmăreni au fost arestaţi după ce la mijlocul lunii iulie au furat cabluri electrice şi echipamente  de la radiofarul aeroportului Baia Mare. „Marfa“ obţinută a fost valorificată, hoţii primind 1.800 lei, bani pe care i-au împărţit. Pentru fapta lor riscă între 10 şi 20 de ani de puşcărie.

Cei cinci sătmăreni care au furat cabluri electrice din incinta radiorafului de la Borleşti, judeţul Satu Mare, riscă să stea închişi între 10 şi 20 de ani, în urma săvârşirii infracţiunii de furt şi distrugere. În nopţile de 11 spre 12 iulie, respectiv 12 spre 13, hoţii au escaladat gardul radiofarului îndepărtat al aeroportului Baia Mare, de unde au furat cinci cabluri de energie electrică, în lungime de aproximativ 400 de metri, respectiv două module - componente (modulul oscilator şi modulul key tone) din echipamentul staţiei SAC cu consecinţa aducerii în stare de nefuncţionare a sistemului de emisie a undelor radio pentru dirijare aeriană, punând astfel în pericol siguranţa traficului aerian.

Aeroportul sătmărean nu a fost afectat

Directorul Aeroportului Internaţional Satu Mare, Nicolae Fechete spune că siguranţa traficului aerian sătmărean nu a avut de suferit. „Siguranţa traficului în Satu Mare nu a a fost afectată, deoarece radio-farul aparţine de aeroportul Baia Mare, iar pe noi nu avea cum să ne afecteze“, a spus directorul aeroportului Satu Mare. Reprezentanţii Aeroportului Baia Mare, aflat la o distanţă de numai 50 kilometri de cel sătmărean susţin altceva. Radio-farul emite un fascicol radio în plan vertical cu o anumită acoperire care direcţionează avioanele care aterizează şi decolează, dar şi cele care survolează spaţiul aerian la mare altitudine. „Radio-farul de la Borleşti este de rută, dar şi de aterizare-decolare. Asta înseamnă că este folosit inclusiv de aeronavele NATO care survolează spaţiul aerian românesc”, a explicat Octavian Cudalbu, directorul tehnic al Aeroportului Internaţional din Baia Mare.

Hoţii – persoane fără ocupaţie

Cele cinci persoane cercetate din Satu Mare domiciliază în satul Boreleşti, comuna Pomi. Laurenţiu Pop, Dan Mircea, Mihai Pop, Robert Şarga, Alexandru Şarga sunt de etnie rromă. „Sunt persoane cătora nu le place să muncească, în viaţa lor nu au pus mâna pe nimic. Până să săvârşească infracţiunea, nu am mai avut probleme cu ei, însă nu ştiu dacă prin alte părţi nu au săvârşit ceva. Ştiu că zona este bine îngrădită, dar se pare că în faţa hoţului nu este uşă care nu se deschide“, a spus Vasile Lang primarul localităţii Pomi.

Prejudiciu de 40.000 lei

Conform anchetatorilor, la scurt timp de la furt, cei şase au ars cablul pe malul Someşului, pentru a putea valorifica cuprul, pe care mai apoi l-au vândut la o societate comercială care se ocupă cu preluarea cuprului. „Pentru cantitatea de cupru vândută, hoţii au primit bon fiscal şi suma de 1.800 de lei, pe care au împărţit-o între ei", a precizat Aurel Masecaş, procuror în cadrul Curţii de Apel Oradea. Valoarea totală a prejudiciului s-a ridicat la suma de 450 de milioane lei, iar hoţii riscă o pedeapsă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite