GALERIE FOTO Sătmăreni pasionaţi de sărituri din cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 ani, la Aeroclubul Satu Mare se face paraşutism de performanţă, sportivii pregătindu-se în precizia aterizării şi acrobaţie. Experienta se calculează în salturi efectuate la antrenament şi mai ales în concursuri. Simona Stan, campioană naţională şi internaţională de paraşutism, antrenează la Satu Mare 24 de tineri.

Antrenoarea Simona Stan pregăteşte la Satu Mare 12 sportivi de performanţă. Cinci dintre ei - Sorin Simionescu, Bogdan Gagiu, Marius Mureşan, Florian Dragoş şi Patrik Donca fac parte din lotul judeţean de paraşutism. Băieţii au sute de salturi la activ şi sunt de două ori medaliaţi cu bronz la Cupa României. Alături de ei, se antrenează Lucian Vasile Sima, locul II la Campionatul Naţional de juniori în anii 2009 şi 2010, şi ocupantul locului şase la Cupa Mondială de Paraşutism, juniori II. Alţi şase sportivi participă deocamdată doar la competiţii judeţene dar se pregătesc pentru concursurile naţionale: Ştefan Simionescu, Cristina Spiridon, Alida Mureşan, Vasile Tite, Rafael Haaz şi Csongor Kurti.


image

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

  „Paraşutismul este perceput ca şi un sport greu şi extrem de complicat. Nu este aşa dacă te pregăteşti intens, eşti pasionat şi faci faţă examenelor care sunt destul de grele”, spune Simona Stan. Pregătirea pentru primul salt cu paraşuta durează trei-patru luni. În această perioadă tinerii urmează nişte cursuri, trec prin mai multe vizite medicale, după care dau un examen teoretic din şapte materii de specialitate. Urmează apoi un test de pregătire fizică din cinci probe. După ce trec cu bine de toate acestea, sportivii sunt apţi să sară cu paraşuta.

Gratuităţi pentru tinerii de până la 22 de ani

Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, cursurile pentru obţinerea brevetului de paraşutist sunt gratuite. La Satu Mare s-au înscris anul acesta 12 tineri. Ei sunt în pregătiri pentru primul salt cu paraşuta care va avea loc în luna septembrie. „Datorită faptului că Aeroclubul României nu are decât trei avioane, salturile se fac planificat, câte o etapă, anual, pentru fiecare judeţ. Anul acesta, nouă ne vine rândul în luna septembrie”, precizează antrenoarea. Persoanele care au depăşit vârsta de 22 de ani pot obţine brevetul de paraşutist, contra cost. Perioada de pregătire costă 30 de euro, iar pentru un salt de la 1.000 metri se plăteşte 18 euro.

Simona Stan, multiplă campioană naţională

Antrenoarea Simona Stan, multiplă campioană naţională şi internaţională la paraşutism antrenează, în paralel, şi lotul naţional de paraşutism, dar continuă să participe şi la competiţii, în calitate de concurentă. „De jos, nu poţi să ştii niciodată care sunt condiţiile atmosferice la mii de metri înălţime. Ca să pot să dau sfaturi pertinente sportivilor, prefer să sar mai întâi eu”, precizează Simona. În ce priveşte siguranţa salturilor, Simona Stan spune că nu există nici un pericol atâta timp cât sportivii sunt atenţi. „Sportivii au paraşuta principală, cea de rezervă şi un aparat de siguranţă care deschide automat rezerva în momentul în care sportivul are ezitări sau se întâmplă ceva neprevăzut”, precizează antrenoarea.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite