Sătmăreanul Nagy Norbert este prieten cu Andrea Bocelli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenorul sătmărean Nagy Norbert a devenit prietenul celebrului Andrea Bocelli, după ce anul anul trecut a fost admis primul la masterat la universitatea italiană „Giacomo Puccini“ din La Spezia. Norbert a participat la multe concerte susţinute de Andrea Bocelli, dar şi la petrecerile private de la el acasă.

A plecat anul trecut la studii în Italia, iar acum, revenit acasă, la Satu Mare, ne povesteşte cum e viaţa alături de cei mai mari artişti. Norbi, cum îi spun prietenii, face muzică de când era mic. Timp de 12 ani a studiat pianul şi mai apoi canto la Liceul de Artă „Aurel Popp“ din Satu Mare, după care a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. El este cunoscut în lumea muzicală din Satu Mare ca fiind persoana care îi imită aproape la perfecţie pe marii tenori ai lumii.
În toamna anului trecut, viaţa lui Norbi s-a schimbat radical. El a dat admitere la una dintre cele mai râvnite universităţi de muzică din lume, „Giacomo Puccini“, din oraşul italian La Spezia. Pe cele 10 locuri disponibile au candidat 36 de concurenţi, iar Norbert a fost admis de pe primul loc.
„Am ajuns la studii în Italia cu ajutorul unor prieteni de familie care locuiesc în peninsulă de câţiva ani. Tot ei au fost cei care mi-au făcut cunoştinţă cu pianistul tenorului Andrea Bocelli, Marco Podesta, care actualmente este muzicianul care mă acompaniază la concerte“, povesteşte Norbert.
Muncă pe brânci
Ajuns în Italia în octombrie 2010, tânărul spune că primul an de master a trecut muncind la două mari opere, „Elixir de Amor“ de Gaetano Donizetti, şi „Rigoletto” de Giuseppe Verdi.
Am studiat cinci materii concentrate în tot anul, dar la modul cel mai serios. Aveam ore zi de zi şi repetam aproximativ trei ore zilnic, iar asta pentru a nu exagera şi rămâne fără voce. Pe lângă acestea, am pregătit şi două mari opere“, povesteşte tenorul.
În paralel cu studiile şi repetiţiile, prin intermediul pianistului Norbert s-a împrietenit cu celebrul tenor Andrea Bocelli, care l-a invitat la numeroase concerte susţinute prin Italia, dar şi la petrecerile private de la el acasă.
„Este extraordinar să cunoşti oameni care ani de zile au însemnat doar un vis pentru tine. Andrea este printre preferaţii mei, iar faptul că pot lucra cu pianistul său şi că am fost la numeroase evenimente alături de el îmi oferă o satisfacţie enormă“, mărturiseşte Norbi.
Pregăteşte un album solo
De puţin timp a început să lucreze la primul său album. Are 12 piese pe care le va include pe album, care urmează să fie lansat cel mai probabil înainte de Crăciun. „Stilul pe care merg este între muzica pop şi operă. Vom prelucra şlagăre pe care la un moment dat fiecare mare artist din lume le-a prelucrat într-un stil sau altul”, mărturiseşte muzicianul.
În această vară, Norbi a dat concurs de admitere pentru un post de tenor de la Opera din Parma, iar acum aşteaptă să primească răspunsul. „Eu sper să fie bine. Am avut numai reacţii pozitive din partea examinatorilor şi a profesorilor de acolo. Acum aştept răspunsul. În funcţie de el mă voi întoarce în Italia înainte de reluarea masterului. Dacă totuşi nu voi reuşi, plănuiesc o altă admtiere la Opera din Milano“, mai spune muzicianul din Satu Mare.
În vizită la Bocelli

Una dintre cele mai remarcabile momente pe care le-a trăit Norbi în ultimul an de studiu în Italia a fost o seară petrecută cu idolul şi prietenul său, Andrea Bocelli. El îşi aminteşte cu drag de prima sa vizită în casa artistului. „A fost un eveniment marcant. Am fost invitat la un concert de-al lui Bocelli de el însuşi. M-am simţit onorat, deoarece am stat împreună cu soţia şi copiii lui chiar în primul rând. După evenoment ne-am adunat câţiva oameni la el acasă, la o cină şi un pahar de şampanie. A fost incredibil pe moment că am ajuns atât de apropiaţi, însă în momentul în care mi-a arătat micul său studio din casa în care locuia şi mi-a cântat câteva minute la flaut şi la pian, am realizat că acest lucru chiar se întâmplă”, povesteşte sătmăreanul.
Deşi până în momentul de faţă cei doi nu au ajuns să cânte pe aceeaşi scenă, în culise povestesc des, iar ceea ce-l bucură şi mai mult pe tânărul nostru tenor sunt sfaturile şi lecţiile de muzică şi de viaţă pe care le primeşte de la omul pe care-l imita la perfecţie pe băncile liceului. „Sper ca într-o bună zi să cântăm pe aceeaşi scenă şi să ajungem mai mult decât prieteni în culise”, adaugă Norbi.
Îi imită pe Pavarotti şi Bocelli la perfecţie
Norbi face muzică de când era mic. În clasele I-VIII a studiat pianul, iar apoi a dat admitere la Liceul de Artă „Aurel Popp“ din Satu Mare. A descoperit că are voce de cântăreţ de operă în timpul liceului, când şi-a dat seama că îi poate imita la perfecţie pe marii tenori ai lumii, printre care pe Luciano Pavarotti şi pe Andrea Bocelli. În ultimul an de liceu a început să ia ore particulare de canto la Cluj şi să se pregătească pentru Academia de Muzică.
Tânărul îşi aminteşte cu drag de copilărie, în special de perioada petrecută la liceul „Aurel Popp“, unde a început să facă adevărata pasiune pentru canto.
Component al trupei Style

În clasa a IX-a, Norbi şi prietenul său Apkrovits Robert au format o trupă de muzică pop numită Style. Cei doi au compus zece piese, pe care le-a inclus pe un album, scos la fosta casă de discuri Sendus Music Satu Mare şi distribuit în toată ţara.
„Acest proiect muzical a durat până în clasa a XI-a, când am început să mă axez foarte mult pe canto şi să-mi ocup timpul mai mult cu pregătirile pentru admiterea la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj“, povesteşte sătmăreanul.
În timp ce era student, a cântat la operele Maghiară şi Română din Cluj, la Filarmonica din Satu Mare, dar şi la Opera din Bucureşti. În 2009 şi 2010, sătmăreanul a participat şi la două cursuri în Italia, unde a avut-o ca profesoară pe Antonella Banaudi, cea care a studiat şi concertat alături de Luciano Pavarotti şi Andrea Bocelli. „În timpul cursurilor am avut ocazia să învăţ de la mari personalităţi din acest domeniu, care m-au ajutat să evoluez foarte mult“, mai povesteşte Norbi.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite