Satu Mare: Sătmăreanul Marius Domuţa este abonat la medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius practică luptele greco-romane la cel mai înalt nivel. Este multiplu campion naţional şi component de bază al lotului naţional de juniori


Marius Domuţa este un sportiv care s-a dedicat mişcării încă de la nouă ani. Primii paşi în sport i-a făcut pe când era în clasa, a treia, dar la vârsta aceea sportul nu reprezenta decât o joacă în sala de sport. „Luptele erau simple trânte pe saltea. Eram un copil care se acomoda foarte bine în cercuri sportive. S-a făcut o selecţie la noi în clasă. În prima zi au fost selecţionaţi toţi băieţii din clasă, a doua zi am rămas cinci, iar în a treia zi am rămas doar eu. Ştiu că îmi doream enorm să ajung mare campion, deşi nu realizam ce sacrificii presupune acest lucru“, a spus luptătorul.
Performanţă, în adevăratul sens al cuvântului, a început să facă la CS Satu Mare, unde i-a avut antrenori pe Tudor Barbul şi Szabo Francisc. Primul succes major l-a obţinut la Campionatele Naţionale de Copii de la Tulcea, din 2001, unde a reuşit să intre în posesia medaliei de argint“, La începutul concursului mă simţeam puţin panicat, însă după ce am intrat pe saltea, am lăsat deoparte orice emoţie şi am reuşit să mă impun, mai puţin în finala pe care am pierdut-o la mare luptă“ rememorează Marius.

Impresionat de Paris
„Unul din avantajele vieţii de sportiv este şi acela că ai ocazia să călătoreşti foarte mult şi să vezi şi alte ţări. Am fost în Ungaria, Ucraina, Moldova, Belgia, Serbia, Germania şi Franţa, de ultima fiind cel mai impresionat. Am stat o săptămână la Paris unde am avut antrenamente comune cu un club de acolo“, ne spune sportivul.
De când participă la Campionatele Naţionale n-a fost an în care Marius să nu obţină măcar o medalie. Cele mai bune rezultate le-a obţinut în 2006, când şi-a adjudecat titlul de campion naţional la cadeţi şi juniori, la individual şi tot medalie de aur, cu echipa CS Satu Mare, doi ani consecutiv 2005 şi 2006. Rezultatele bune de la club l-au propulsat şi în atenţia celor de la lotul naţional.
„În 2006 am fost selecţionat în lotul naţional de la Piteşti, lot cu care am participat la Campionatul European din Polonia, unde am terminat pe locul 5 şi la Balcaniada din Grecia, unde luat locul secund. Îmi doresc enorm ca anul acesta să ies campion naţional, ceea ce mi-ar facilita participarea  la Campionatele Europene şi Mondiale“, încheie luptătorul.

Întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din acest sport?
M.D.: Mă gândesc şi eu ca, mai încolo, să-mi întemeiez o familie, însă cu banii câştigaţi din lupte n-am nicio şansă. Din păcate, să faci lupte în România şi să trăieşti din acest sport este practic aproape imposibil.
Ce sport crezi că ţi s-ar potrivi în afară de luptele greco-romane?
M.D.: Dacă nu m-aş fi apucat de lupte, cred că mi-ar fi plăcut foarte mult să practic rugby-ul. Chiar am vrut, la un moment dat, să mă înscriu, însă la Satu Mare n-avem club de rugby. Cred că fizicul m-ar fi ajutat să fac şi acest sport.

Ce-i place
Îi place enorm să doarmă mult, lucru care nu prea e cu putinţă, deoarece are mereu de făcut câte ceva, în special să meargă la antrenamente. În timpul liber îi place să iasă în oraş cu prietenii la bowling şi la biliard, dar şi prin cluburi.

Ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi incorectitudinea. Le-am simţit pe pielea mea. În rest, n-aş putea spune că nu-mi plac anumite lucruri. Evit grăsimile şi mâncarea care nu-mi face bine. Nu consum alcool decât la ocazii speciale şi încerc să am o viaţă sănătoasă“, recunoaşte Marius.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite