Sarkany Yvette - La ea se pot face traduceri în 35 de limbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a apucat de afaceri din studenţie, iar acum are patru birouri de traduceri în Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş şi peste 70 de colaboratori în toată ţara.

Sarkany Yvett s-a născut şi a copilărit la Satu Mare, unde şi-a urmat studiile până la terminarea liceului, după care a pelcat la studii în Cluj-Napoca.
„Am studiat la şcoli de limba maghiară până inclusiv la liceu. Mi-am încheiat studiile la Colegiul Naţional «Koclsey Ferenc», profil mate-info. Cu toate acestea, în timpul liceului mi-am manifestat interesul pentru literatură şi limbi străine“, povesteşte Yvette.
Traducător autorizat de la 22 de ani
Yvette şi-a făcut mereu timp să citească, atât în limba amghiară, cât şi română. Astfel, a reuşit să le stăpânească atât de bine pe amândouă încât a devenit traducător autorizat. După Bacalaureat, a dat admitere la Facultatea de Litere de la Univestritatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, profil maghiară-germană.
„Am ales această facultate, pentru că adoram literatura şi limba germană. În anul I mă ocupam doar de şcoală, iar din anul II am început să mă ocup de traduceri din română în maghiară şi invers“, mai spune ea.
De la bun început a tradus lucrări importante, pentru care a muncit zi şi noapte alături de alte persoane. Văzând că din traduceri se poate câştiga bine şi este şi o meserie care o pasionează, a început demersurile pentru a deveni traducător autorizat.
Tot în anul II, tânăra s-a înscris şi la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene de la Universitatea Sapientia, iar asta datorită faptului că este o fire dinamică şi îşi dorea foarte mult să urmeze şi acest profil.
Trei birouri noi în 2010
În 2008, după absolvirea Facultăţii de Litere, având diploma de licenţă, şi-a primit autorizaţia de traducător, iar în 2009 a deschis primul birou de traduceri autorizate la Satu Mare.
„Primul birou l-am deschis în 2009 în oraşul meu natal, cu ajutorul părinţilor mei, care şi astăzi se ocupă de administrarea acestuia, respectiv de biroul deschis ulterior la Baia Mare“, povesteşte Yvette.
Tânăra a reuşit performanţa de a-şi forma clientelă în toată ţara. Încă înainte să-şi deschidă primul birou, ea a început să îşi adune o echipă mai mică, formată din circa 15 oameni, alături de care prelua traduceri atât pentru persoane fizice, cât şi juridice.
„La început a fost puţin mai greu până ne-am format un sistem de lucru şi am acumulat experienţă. Tot ce aveam la început era voinţa şi devotamentul“, spune sătmăreanca.
Între timp, echipa s-a mărit, iar în prezent are peste 70 de colaboratori din aproape toate judeţele ţării, iar pe lângă biroul din Satu Mare, anul acesta ea a deschis alte trei puncte de lucru în Baia Mare, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.
Deşi locuieşte la Satu Mare, face naveta ori de câte ori este nevoie între cele patru oraşe, pentru a supraveghea activitatea la sedii şi pentru a-şi lărgi clientela.
Întrebări şi răspunsuri
ADS: În câte limbi fac traduceri cei 70 de colaboratări ai tăi?
S.Y.: Alături de partenerii, angajaţii şi colaboratorii din ţară facem traduceri în 35 de limbi, dar în cazul în care avem solicitări şi la alte limbi decât cele 35, găsim soluţii şi pentru acelea. În cei patru ani de experienţă, am constatat că în zona Transilvaniei cele mai solicitate traduceri sunt în limbile germană, engleză şi maghiară.
ADS: Ce îţi propui din punct de vedere profesional?
S.Y: În primul rând aş vrea să-mi consolidez reţeaua. Aş vrea ca toate cele patru birouri să funcţioneze la capacitate maximă, după să-mi dezvolt reţeaua cu cel puţin câte un birou în marile oraşe din zonă. Pe termen lung, îmi doresc foarte mult să stabilesc noi relaţii în ţară, dar şi să atrag agenţi economici din străinătate. Printre primele ţări vizate sunt Ungaria, Austria şi Germania.
Ce-i place
Yvette spune că în timpul liber adoră să citească, să facă sport şi să petreacă timp cu prietenii.
Ce nu-i place:
“Sunt o fire liniştită în general, pozitivă şi mă adaptez uşor, dar prostia omenească mă irită foarte tare”, spune Yvette. De asemenea, ea spune că nu îi plac nici oamenii răutăcioşi.
PROFIL
NĂSCUTĂ: 5 august 1986, Satu Mare
STUDII: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Sapientia Cluj- Napoca
FAMILIE: Necăsătorită, are doi fraţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite