Şapte trenuri sătmărene afectate de greva de avertisment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de ceferişti sătmăreni s-au aflat dimineaţă, timp de două ore, în grevă de avertisment. Greviştii vor să se renunţe la disponibilizările colective şi să fie urgentate investiţiile în infrastructură.

Aproximativ 150 de feroviari sătmăreni au oprit în această dimineaţă lucrul timp de două ore cât s-a desfăşurat la nivel naţional greva de avertisment din Căile Ferate. De la ora 7.00 la ora 9.00 circulaţia feroviară a fost blocată, iar şapte trenuri de călători au staţionat în gări sau pe trasee. Zeci de călători aşteptau dimineaţă în gara sătmăreană sau pe peron ca trenurile să îşi reia programul de lucru. Unii dintre ei au întârziat chiar şi două ore la locurile de muncă. „Lucrez în construcţii la Carei, iar la ora 8.30 trebuia să ajung pe şantier. Am auzit de grevă dar eu nu pot schimba lucrurile. Sper ca şeful meu să fie înţelegător şi să nu mă penalizeze. Oricum l-am anunţat de întârziere“, a declarat bărbatul.

image

Revendicări
La greva de avertisment din această dimineaţă au participat angajaţii din sectoarele CFR Călători şi Infrastructură după ce negocierile de ieri cu reprezentanţii companiilor feroviare au eşuat. „Ştiau de grevă încă de săptămâna trecută şi totuşi ne-au chemat la negocieri pe ultima sută de metri. Chiar şi aşa ieri nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Noi vrem să semnăm odată contractele de muncă pe anul 2011-2012, să se renunţe la disponibilizările colective şi să fie urgentate investiţiile în infrastructură. Contractele de muncă la Călători şi Infrastructură au expirat pe data de 31 ianuarie 2011, iar motivul pentru care se refuză încheierea contractelor este lipsa bugetelor, cel puţin aşa ne spun reprezentanţii companiilor“, a declarat Maria Miclăuş, lidera de sindicat a ceferiştilor sătmăreni. Aceasta mai spune că, cu toate că se invocă lipsa bugetelor la sectorul „Marfă“ contractele de muncă au fost semnate. „Nu mai vrem disponibilizări. Au plecat foarte mulţi oameni din sistem şi în plus de anul trecut s-au suspendat nişte drepturi salariale în procent de aproximativ 25%. Nu mai primim prime de sărbători şi alte sporuri“, mai spune lidera de sindicat.
Infrastructură veche
În infrastructura feroviară sătmăreană nu au fost executate reparaţii sau modernizări din anul 1985, iar sindicaliştii feroviari vor siguranţă pe căile ferate. „Infrastructura e veche iar de pe vremea comunismului nu s-au făcut reparaţii. Trebuie să ne preocupe siguranţa călătorilor în primul rând şi să le oferim, pe cât posibil, condiţii civilizate de călătorie“, mai spune Maria Miclăuş.
Cifre: 150 de feroviari sătmăreni au participat la greva de avestisment de două ore

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite